Για πρώτη φορά στη 40χρονη ιερατική διαδρομή του στην Ωκεανία, ο αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός επισκέφθηκε την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, καθώς έχουν ξεπεραστεί οι διαφορές Αρχιεπισκοπής- Κοινοτήτων και οι αντιπαραθέσεις και οι συγκρούσεις του παρελθόντος.

Συνοδευόμενος από τους επισκόπους Δέρβης Ιεζεκιήλ και Μιλητουπόλεως Ιάκωβο, ο αρχιεπίσκοπος Στυλιανός επισκέφθηκε το νέο κτίριο της Κοινότητας και ξεναγήθηκε στους χώρους του Ελληνικού Κέντρου Σύγχρονου Πολιτισμού και των κεντρικών γραφείων του ιστορικού οργανισμού.

Όπως έγραψε η ιστοσελίδα TGA, o αρχιεπίσκοπος άκουσε με προσοχή την ενημέρωση που του έγινε από τον πρόεδρο της Κοινότητας Βασίλη Παπαστεργιάδη και τον διευθυντή του πολιτιστικού κέντρου Γιώργο Μενίδη, για το νέο κτίριο, το πολιτιστικό κέντρο, τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Κοινότητας, αλλά και για την ιστορία της Κοινότητας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε για το πρώτο βιβλίο πρακτικών της Κοινότητας που χρονολογείται από το 1897, για το οποίο ενημερώθηκε σχετικά από τον γενικό γραμματέα Κώστα Μάρκο.

Δηλώνοντας συγκινημένος από την επίσκεψη, ο αρχιεπίσκοπος Στυλιανός συνεχάρη επανειλημμένα το Διοικητικό Συμβούλιο για το έργο του και τις δραστηριότητες της Κοινότητας. «Κάνετε ένα σπουδαίο έργο, αξίζετε συγχαρητήρια και έχετε την ευχή μας, την ευχή της Εκκλησίας» είπε.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Βασίλης Παπαστεργιάδης δήλωσε «απόλυτα ικανοποιημένος» από την επίσκεψη του αρχιεπισκόπου, επισημαίνοντας τις σημερινές καλές σχέσεις του ιστορικού οργανισμού με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και τις θετικές επιπτώσεις που έχει αυτό σε μια ενωμένη ομογένεια.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινότητας πέραν του σημαντικού έργου που επιτελεί στον χώρο του πολιτισμού και της παιδείας, επιδιώκει την ένωση της παροικίας, τη στενή και εποικοδομητική συνεργασία με όλους τους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην πρόοδο της ομογένειας και την προώθηση του πολιτισμού και των παραδόσεων στις επόμενες γενιές και στην ευρύτερη αυστραλιανή κοινωνία.

Η άμεση ανταπόκριση δεκάδων ομογενειακών οργανισμών να στηρίξουν την ανέγερση του νέου κοινοτικού κτιρίου, του Ελληνικού Κέντρου, όπου στεγάζεται το Ελληνικό Κέντρο Σύγχρονου Πολιτισμού και η πρόσφατη πρωτοβουλία του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινότητας να καλέσει τους παροικιακούς οργανισμούς σε ανοιχτό διάλογο για το μέλλον της ομογένειας, αποτελούν ενδείξεις των νέων τάσεων τόσο στον ιστορικό οργανισμό όσο και στην παροικία γενικότερα.