Το Βερολίνο έσπευσε σήμερα να προειδοποιήσει κατά των κινδύνων που εγκυμονεί μία «μεταρρύθμιση» της συνθήκης του Σένγκεν για την ελευθερία στις μετακινήσεις εντός του πλαισίου της ΕΕ.
Ο ΥΠΕΞ Γκίντο Βεστερβέλε υπογράμμισε πως η ελευθερία στις μετακινήσεις αποτελεί μία από τις σημαντικότερες κατακτήσεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο, αντιδρώντας μία ημέρα μετά το αίτημα που διατύπωσαν από κοινού η Γαλλία και η Ιταλία «να εξετασθεί η πιθανότητα να επιβληθούν προσωρινών έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ».

«Εάν επιθυμείτε να βελτιωθεί το σύστημα του Σένγκεν, αυτό είναι καλό και πρέπει οπωσδήποτε να το κάνετε. Αλλά η ελευθερία στις μετακινήσεις στην Ευρώπη είναι μία τέτοιου μεγέθους επιτυχία που θα πρέπει να μείνει αδιαπραγμάτευτη», τόνισε ο Βεστερβέλε σε συνέντευξη Τύπου.

Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως πρόκειται να αναθεωρήσει τις «έκτακτες συνθήκες» που επιτρέπουν στα κράτη μέλη της συνθήκης Σένγκεν να επαναφέρουν «προσωρινώς» τους ελέγχους στα εθνικά τους σύνορα, λόγω της αθρόας εισροής προσφύγων από τη Βόρειο Αφρική, ιδίως από την Τυνησία, στην Ευρώπη μέσω Ιταλίας.