Την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί πρόοδος όσον αφορά την ουκρανική κρίση κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής στις 15 Ιανουαρίου στην Αστάνα εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, υπογραμμίζοντας ότι στην περίπτωση αυτή, οι κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας θα πρέπει να αρθούν.

"Οι κυρώσεις πρέπει να αρθούν αν υπάρξει πρόοδος. Αν δεν υπάρξει, οι κυρώσεις θα συνεχιστούν", δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

"Πηγαίνω στην Αστάνα στις 15 Ιανουαρίου με έναν όρο, ότι είναι εφικτή η επίτευξη νέας προόδου. Εάν πρόκειται να συναντιόμαστε και να συνομιλούμε χωρίς να σημειώνεται πρόοδος, τότε δεν υπάρχει λόγος. Αλλά πιστεύω ότι θα υπάρξει πρόοδος".

Στη σύνοδο στην Αστάνα θα μετάσχουν οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Πέτρο Ποροσένκο, ο Ολάντ και η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη απελευθέρωση κρατουμένων μεταξύ Ουκρανών και φιλορώσων ανταρτών, ο πρόεδρος Ολάντ υπογράμμισε ότι "υπήρξε πρόοδος".

Διευκρίνισε ότι αυτός ήταν ο σκοπός του διαβήματός του ώστε να υπάρξει προσέγγιση μεταξύ των ηγετών της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Για τον λόγο αυτό προσπαθώ εδώ και μήνες να μπορεί να υπάρξει συμφωνία" μεταξύ των δύο πλευρών ύστερα από "σχεδόν 5.000 νεκρούς" από την έναρξη της σύγκρουσης τον Απρίλιο.

"Πρέπει να μιλώ στον (Βλαντίμιρ) Πούτιν και ταυτόχρονα να μιλώ ξεκάθαρα. Το έκανα", υπενθύμισε αναφερόμενος στις δύο συναντήσεις που είχε με τον ρώσο πρόεδρο στα τέλη του 2014.

"Ο ίδιος πρέπει να ξέρει να σταματά", καθώς "το πληρώνει αρκετά ακριβά", πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος υποδηλώνοντας τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα.

"Ο Πούτιν δεν θέλει να προσαρτήσει την ανατολική Ουκρανία. Μου το είπε. Θα μπορούσα να μην τον πιστέψω, βλέπω τι έκανε στην Κριμαία (αλλά) δεν είναι το ίδιο πράγμα. Αυτό που θέλει ο Πούτιν είναι να διατηρήσει την επιρροή του και η Ουκρανία να μην μεταπηδήσει στο στρατόπεδο του ΝΑΤΟ", υπογράμμισε ο Ολάντ.

"Αυτό που θέλουμε από τον Πούτιν είναι να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και να μην στηρίζει πλέον τους αυτονομιστές", πρόσθεσε.