Χιλιάδες Γερμανοί διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις της χώρας διαμαρτυρόμενοι για τον αυξανόμενο αριθμό μεταναστών και την ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή του Ισλάμ, παρά την έκκληση της καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ που απηύθυνε στους πολίτες έκκληση να γυρίσουν την πλάτη τους στις αντι-μουσουλμανικές διαδηλώσεις, τις οποίες θεωρεί ως έκφραση ρατσισμού.

Οι διαδηλώσεις διοργανώθηκαν από ένα νέο αντι-μεταναστευτικό κίνημα, το PEGIDA –ή Πατριώτες Ευρωπαίοι Εναντίον της Ισλαμοποίησης της Δύσης- και πραγματοποιούνται τους τελευταίους μήνες σε σχεδόν εβδομαδιαία βάση στους δρόμους της Δρέσδης.

Περίπου 18.000 άνθρωποι, ο μεγαλύτερος μέχρι στιγμής αριθμός, συγκεντρώθηκε τη Δευτέρα στη Δρέσδη, ωστόσο παρόμοιες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Βερολίνο και την Κολωνία επισκιάστηκαν από συγκεντρώσεις αντι-διαδηλωτών, οι οποίοι κατηγορούν το PEGIDA ότι υποκινεί αισθήματα ρατσισμού και μισαλλοδοξίας.

Οι διαδηλωτές του PEGIDA κρατούσαν στα χέρια τους γερμανικές σημαίες και πανό όπου αναγραφόταν το σύνθημα «Ενάντια στον θρησκευτικό φανατισμό και κάθε είδους ριζοσπαστισμό».