Εκατό ημέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον νέο πρόεδρο του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι εξακολουθεί να μην έχει ανακοινωθεί η σύνθεση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ένα αδιέξοδο που κινδυνεύει να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και το οποίο εκμεταλλεύονται Ταλιμπάν.

Πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Γάνι ορκίστηκε στις 29 Σεπτεμβρίου έπειτα από πολλές εβδομάδες πολιτικής κρίσης εξαιτίας του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, που διεξήχθη στις 14 Ιουνίου εν μέσω καταγγελιών για νοθεία.

Η αντιπαράθεση μεταξύ του Γάνι και του αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές Αμπντουλά Αμπντουλά είχε προκαλέσει επικίνδυνες εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες απείλησαν να αναζωπυρώσουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των διάφορων φυλών και εθνοτήτων της χώρας.

Οι Παστούν, η φυλή στην οποία ανήκει η πλειονότητα των κατοίκων του Αφγανιστάν, υποστηρίζουν τον Γάνι, όμως οι Τατζίκοι και οι Χαζάρα τάσσονται υπέρ του Αμπντουλά. Έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της αμερικανικής διπλωματίας, ο Γάνι τελικά ορίστηκε νικητής των εκλογών και δεσμεύθηκε να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας μαζί με τον αντίπαλό του.

Παρόλα αυτά, 100 ημέρες μετά την ορκωμοσία του, μέχρι σήμερα δεν έχει διοριστεί κανένας υπουργός, καθώς Γάνι και Αμπντουλά δεν μπορούν να συμφωνήσουν.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή του Αμπντουλά, τον Άχμαντ Χαν, ο οποίος μίλησε την Κυριακή στο αφγανικό τηλεοπτικό δίκτυο Tolo News, «οι οπαδοί των δύο πλευρών έχουν πολλά αιτήματα από τους δύο ηγέτες και αυτό προκαλεί καθυστέρηση στην ανακοίνωση (της κυβέρνησης)».

«Οι προβλέψεις μας σχετικά με την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης δεν ευοδώθηκαν», πρόσθεσε ο Χαν. Στην πραγματικότητα, ο στόχος που είχαν θέσει τις τελευταίες εβδομάδες οι Αφγανοί ηγέτες ήταν ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης τις πρώτες 100 ημέρες.