Οι ΗΠΑ καταδίκασαν χθες, Τρίτη, τον βομβαρδισμό από τη λιβυκή αεροπορία ενός πετρελαιοφόρου στα ανοικτά του λιμανιού της Ντέρνα που ελέγχεται από τους ισλαμιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, από τον οποίο έχασαν την Κυριακή τη ζωή τους δύο μέλη του πληρώματος, ένας Έλληνας και ένας Ρουμάνος.

Σύμφωνα με τον λιβυκό στρατό, το πλήρωμα του υπό σημαία Λιβερίας δεξαμενόπλοιου Araevo δεν υπάκουσε σε διαταγές να σταματήσει για να ερευνηθεί πριν από την είσοδό του στο λιμάνι της Ντέρνα, που ελέγχεται από τους ισλαμιστές.

Καταδικάζουμε αυστηρά τον βομβαρδισμό στις 4 Ιανουαρίου ενός πετρελαιοφόρου κοντά στην Ντέρνα, αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπέρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι.

Η κλιμάκωση της βίας στη Λιβύη εναντίον εμπορικών συμφερόντων επιδεινώνει μια σύγκρουση που είναι στην ουσία της πολιτική, πρόσθεσε.

Η Λιβύη είναι βυθισμένη στο χάος μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, έπειτα από μια σύγκρουση οκτώ μηνών, και οι αρχές δεν καταφέρνουν να ελέγξουν τις δεκάδες των πολιτοφυλακών που έχουν σχηματισθεί από πρώην αντάρτες και κυριαρχούν, καθώς δεν υπάρχουν τακτικές και καλά εκπαιδευμένες στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις. Η χώρα έχει δύο κυβερνήσεις και δύο κοινοβούλια που διεκδικούν την εξουσία.