Η νέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης, με τη χθεσινή οδηγία προς ναυτιλομένους, «δεν αποτελεί παρά επιβεβαίωση των καταγγελιών του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη για τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας και της ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων» αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

 Με τη νέα οδηγία, η 'Αγκυρα δεσμεύει, μέχρι τις έξι Απριλίου, οκτώ περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο για έρευνες του σεισμογραφικού σκάφους «Μπαρμπαρός». Δίνει, επίσης, τις οκτώ συντεταγμένες των περιοχών αυτών, από τις οποίες φαίνεται ξεκάθαρα ότι το «Μπαρμπαρός» θα διεξάγει και πάλι έρευνες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.

Μια από τις περιοχές απέχει μόνο 17,8 ναυτικά μίλια από τα νοτιότερα παράλια της Λεμεσού, ενώ η πιο μακρινή περιοχή βρίσκεται σε απόσταση 76,6 ναυτικά μίλια. Έρευνες φαίνεται ότι θα γίνουν ακόμα και μέσα στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και κοντά στο οικόπεδα 8, 9, 1, 2 και 3.

Ο Κύπριος εκπρόσωπος επεσήμανε ότι, παρά τις επίπονες προσπάθειες του κ. Αναστασιάδη και της ελληνοκυπριακής πλευράς, τη βούληση και επίδειξη εποικοδομητικού πνεύματος, την έντονη και συνεχή διπλωματική δράση της κυβέρνησης για προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, η νέα τουρκική οδηγία «περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα, ενώ καθιστά προφανές ακόμη και στους πιο δύσπιστους, ποιός φέρει την ευθύνη για τη σημερινή στασιμότητα, την αναστολή των συνομιλιών, καθώς και την συνεχή απειλή περαιτέρω αστάθειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Η επανάληψη από πλευράς Τουρκίας, τονίζεται, «μίας άκρως προκλητικής ενέργειας θα πρέπει να προβληματίσει έντονα τη διεθνή κοινότητα και όλους αυτούς που δηλώνουν συνεχώς ενδιαφέρον για έξοδο από τη σημερινή στασιμότητα οδηγώντας τους σε πολύ συγκεκριμένες ενέργειες προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε ότι ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θέλησε να δώσει στα Ηνωμένα Έθνη διέξοδο στο αδιέξοδο, που δημιούργησε η Τουρκία. Μιλώντας το πρωί στο ΡΙΚ ο κ. Κασουλίδης εξήγησε ότι αυτός ήταν ο στόχος της δήλωσης του Κυπρίου προέδρου ότι «όλες οι εκκρεμότητες που δεν έχουν συμφωνηθεί θα μπορούσαν να συζητηθούν κατά το τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων, όταν κατατεθούν οι χάρτες των εδαφικών αναπροσαρμογών και εφόσον ο διάλογος θα ευρίσκεται στην τελική πορεία λύσης».