Αποζημιώσεις ύψους περίπου 70,5 εκατομμυρίων ευρώ θα καταβάλλει η Royal Dutch Shell για τις δύο πετρελαιοκηλίδες που σχηματίστηκαν στο Δέλτα του Νίγηρα το 2008 και το 2009, έπειτα από συμβιβαστική συμφωνία στην οποία κατέληξε με την πληγείσα κοινότητα.

Η αποζημίωση θα μοιραστεί με τα 44,5 εκατ ευρώ να καταβάλλονται σε ισόποσες αποζημιώσεις στα 15.600 μέλη των Μπόντο, ενώ τα υπόλοιπα 25,4 εκατ ευρώ θα τοποθετηθούν σε ένα ταμείο που θα χρηματοδοτεί έργα όπως η κατασκευή ιατρικών κέντρων και σχολείων, διευκρίνισε ο Μάρτιν Ντέι της βρετανικής νομικής εταιρείας Leigh Day, που εκπροσωπεί την κοινότητα.

Τα μέλη των Μπόντο που δικαιούνται την αποζημίωση θα λάβουν έκαστο από σχεδόν 2.800 ευρώ, στην πρώτη αυτή υπόθεση που δίδεται αποζημίωση απευθείας σε μέλη κοινότητας, είπε ο Ντέι.

"Από την αρχή αναλάβαμε την ευθύνη για τις δύο πετρελαιοκηλίδες στο Μπόντο. Πάντα επιθυμούσαμε να αποζημιώσουμε δίκαια την κοινότητα και χαιρόμαστε που καταλήξαμε σε συμφωνία", δήλωσε ο Μουτίου Σουνμόνου, ο διευθυντής της Shell Petroleum Development Co.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξωδικαστική συμφωνία που αφορά καταστροφή από πετρελαιοκηλίδες στη Νιγηρία και θεωρείται ιδιαίτερα θετική για την πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου περιοχή του Δέλτα του Νίγηρα που έχει υποστεί πολλές φορές περιβαλλοντικές καταστροφές. 

Ωστόσο, είναι μηδαμινή συγκριτικά με τα δισεκατομμύρια δολάρια που κλήθηκε να καταβάλει σε πρόστιμα και αποζημιώσεις η BP μετά την έκρηξη στην πλατφόρμα άντλησης Deepwater Horizon της βρετανικής πετρελαϊκής εταιρίας, το 2010 στον Κόλπο του Μεξικού.