Δύο πρώην εκτελεστικά στελέχη της δημόσιας Dubai Islamic Bank και τέσσερις επιχειρηματίες καταδικάστηκαν σήμερα σε ποινές 10ετούς κάθειρξης και στην καταβολή προστίμου περίπου 496 εκατομμυρίων δολαρίων. Το χρηματικό πρόστιμο αντιστοιχεί στο ποσό, που υπεξαίρεσαν από τα ταμεία της τράπεζας και θεωρείται η μεγαλύτερη οικονομική απάτη στο Ντουμπάι.

Τα δύο πρώην στελέχη της Dubai Islamic bank είναι Πακιστανοί και συνελήφθησαν από τις αρχές του Ντουμπάι στη διάρκεια του 2008. Τις διαδοχικές υπεξαιρέσεις μεγάλων κάθε φορά ποσών έκαναν με τη βοήθεια πλαστογραφημένων τραπεζικών παραστατικών και τη συνδρομή των τεσσάρων επιχειρηματιών.

Η κυβέρνηση στο Ντουμπάι έχει ποσοστό 30% στο μετοχικό κεφάλαιο της Dubai Islamic Bank. Κατόπιν αυτού, στο κατηγορητήριο συμπεριελήφθη η κατηγορία της "βλάβης στα κρατικά συμφέροντα".

Εξ άλλου, τα δύο πρώην στελέχη δικάστηκαν με χρήση των διατάξεων του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, που επιβάλλει αυστηρότερες ποινές γιά τα ίδια ποινικά αδικήματα στους δημόσιους υπαλλήλους, σε σύγκριση με τους πολίτες.

Οι επιχειρηματίες είναι ένας Αμερικανός, ένας Τούρκος και δύο Βρετανοί και καταδικάστηκαν γιά "συνέργεια" στις καταδικαστέες πράξεις των δύο πρώην στελεχών της δημόσιας τράπεζας.

Σημειώνεται ότι ο Τούρκος κι ο Αμερικανός καταδικάστηκαν "ερήμην" καθώς έχουν διαφύγει από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στο Ντουμπάι από το 2008 και μετά στο πλαίσιο μεγάλης δημόσιας εκστρατείας κατά της διαφθοράς υιοθετήθηκε, ειδική νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία ο δράστης οικονομικού εγκλήματος μπορεί να καταδικαστεί έως και σε 20 έτη κάθειρξη.

Η ειδική νομοθεσία κυρώθηκε λίγο αφότου ο κρατικός επενδυτικός όμιλος Dubai World κήρυξε χρεοκοπία, για ένα ποσό ίσον με 26 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο νέος διακανονισμός εξόφλησης γιά την ολική εξόφληση του ποσού αυτού επήλθε, μετά από μακρές διαβουλεύσεις με τους πιστωτές, στα τέλη του 2010.