Η αφγανική κυβέρνηση και ο ΟΗΕ άρχισαν σήμερα να διανέμουν κλινοσκεπάσματα, ρούχα και σάκους με κάρβουνα σε περίπου 225.000 ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των βίαιων επεισοδίων.

Τα τελευταία χρόνια, δεκάδες εκτοπισμένοι που ζούσαν σε παραγκουπόλεις, σε σκηνές ή σε καλύβες πέθαναν από το κρύο τους χειμερινούς μήνες στο Αφγανιστάν, όπου πραγματοποιείται η κοινή επιχείρηση των αρχών, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) και της τοπικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Afghan Planning Agency (APA).

Κλινοσκεπάσματα, ρούχα, μαγειρικά σκεύη και σάκοι με κάρβουνα των 50 κιλών έκαστος άρχισαν να διανέμονται στην Καμπούλ. «Ξέρουμε ότι αυτό δεν αρκεί, ξέρουμε ότι σε όλη τη χώρα υπάρχουν πολλοί εκτοπισμένοι που έχουν άμεση ανάγκη από τα είδη αυτά», δήλωσε ο προσωρινός αφγανός υπουργός για τους πρόσφυγες και τους επαναπατριζόμενους Φαζάλ Αχμαντ Αζίμι.

«Τα προγράμματα αυτά μπορούν να προσφέρουν μια ανακούφιση τους χειμερινούς μήνες από τα δεινά που επιτείνουν οι χαμηλές θερμοκρασίες. Αναγνωρίζουμε ότι αυτό είναι μόνο η αρχή. Είναι μια βοήθεια για την αντιμετώπιση των άμεσων συνεπειών», δήλωσε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας για το Αφγανιστάν Μπο Σακ.

Ο 53χρονος Χαγιατουλάχ περιμένει στην ουρά για να πάρει τους σάκους με τα κάρβουνα που θα μεταφέρει με καρότσι. «Δεν είναι και τόσο άσχημα. Είμαι ευγνώμων για τη βοήθεια αυτή. Τα προηγούμενα χρόνια μας έδιναν αλεύρι, λάδι, κουβέρτες και άλλα. Ωστόσο φέτος είναι λίγο λιγότερα», δήλωσε ο αρχηγός μιας 12μελούς οικογένειας με έξι παιδιά από την επαρχία Ουαρντάκ.

Πίσω του, ο Αμπρισμάν, 66 ετών, έχει επταμελή οικογένεια, χωρίς παιδιά αλλά με τους ηλικιωμένους. «Είμαστε φτωχοί και είναι δύσκολο να αγοράσουμε αυτά τα πράγματα για τον χειμώνα», είπε τονίζοντας ότι οι τρεις σάκοι που δίνονται σε κάθε οικογένεια μπορεί να κρατήσουν για δύο μήνες.