current views are: 3

8 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση05:53

Παραδόθηκε 18χρονος για το μακελειό στη Γαλλία- Ψάχνουν δύο ακόμη δράστες (φωτό)

Στα χέρια των γάλλων αστυνομικών βρίσκεται ο ένας εκ των τριών δραστών που αναζητούνται για τη δολοφονία 12 εργαζομένων εκ των οποίων οι 8 δημοσιογράφοι στην εφημερίδα Charlie Hebdo και 11 τραυματίες χθες Τετάρτη. 

Δημοσίευση 05:53’
αρθρο-newpost

Στα χέρια των γάλλων αστυνομικών βρίσκεται ο ένας εκ των τριών δραστών που αναζητούνται για τη δολοφονία 12 εργαζομένων εκ των οποίων οι 8 δημοσιογράφοι στην εφημερίδα Charlie Hebdo και 11 τραυματίες χθες Τετάρτη. 

Στα χέρια των γάλλων αστυνομικών βρίσκεται ο ένας εκ των τριών δραστών που αναζητούνται για τη δολοφονία 12 εργαζομένων εκ των οποίων οι 8 δημοσιογράφοι στην εφημερίδα Charlie Hebdo και 11 τραυματίες χθες Τετάρτη. 

Πρόκειται για τον 18χρονο Χαμίντ Μουράντ, ο οποίος φέρεται να συμμετείχε στην επίθεση μαζί με τους καταζητούμενους αδερφούς Σαΐντ και Σερίφ Κουασί, 34 και 32 ετών αντίστοιχα. 

Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό των άλλων δύο δραστών, οι οποίοι φέρεται πως διέφυγαν με αυτοκίνητο μετά την επίθεση.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της εισαγγελίας ο δράστης παραδόθηκε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής Σαρλβίλ-Μεζιέρ, η οποία βρίσκεται περίπου 230 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Παρισιού. 

Το τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, μετέδωσε ότι ο νεαρός αποφάσισε να παραδοθεί αφότου είδε ότι είχε αναρτηθεί το όνομά του στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης. Είπε επίσης ότι άνθρωποι από τον κύκλο των άλλων δύο δραστών συνελήφθησαν. 

Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες των δύο αδελφών το πρωί της Πέμπτης απευθύνοντας έκκληση σε όποιον γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά να επικοινωνήσει με τις αρχές. Η αστυνομία χαρακτήρισε τους δύο δράστες ως «οπλισμένους και επικίνδυνους».

Ημέρα εθνικού πένθους η Πέμπτη

Ημέρα εθνικού πένθους η σημερινή για τη Γαλλία έπειτα από την επίθεση στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo στο Παρίσι με 12 νεκρούς,  

Χθες, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κήρυξε την Πέμπτη ημέρα εθνικού πένθους κι επανέλαβε την έκκλησή του για ενότητα στη χώρα. 

«Το καλύτερο όπλο μας, είναι η ενότητά μας. Τίποτα δε μπορεί να μας διχάσει, τίποτα δε μπορεί να μας χωρίσει» δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια ενός σύντομου διαγγέλματος προς το έθνος που αναμεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.
Σήμερα το μεσημέρι θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή σε ολόκληρη τη χώρα στη μνήμη των θυμάτων, ενώ θα χτυπήσουν οι καμπάνες της Παναγίας των Παρισίων. 

Οι σημαίες στα δημόσια κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες για ένα διάστημα 3 ημερών, όπως ανακοίνωσε χθες ο Ολάντ.
Η χώρα έχει τεθεί σε κατάσταση υψίστου συναγερμού ενώ έχουν αναπτυχθεί στρατιώτες που φυλάσσουν τα γραφεία δημοσιογραφικών οργανισμών, χώρους λατρείας και άλλους πιθανούς στόχους. 

Το χρονικό της επίθεσης

Υπενθυμίζεται πως το πρωί, τρεις ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον των αστυνομικών που περιφρουρούσαν τα γραφεία, αλλά στους εργαζομένους μέσα στο κτίριο, με αποτέλεσμα να σκοτώσουν δώδεκα άτομα. Μάλιστα, ανάμεσα στα θύματα συγκαταλέγονται και τέσσερις ιστορικοί γελοιογράφοι του Charlie Hebdo.

​Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, ο τρόπος δράσης των προσώπων που εμπλέκονται στην επίθεση, η ηρεμία, η αποφασιστικότητα και η αποτελεσματικότητά τους δείχνουν ότι επρόκειτο για ανθρώπους που έχουν περάσει από στρατιωτική εκπαίδευση.

Από την επίθεση έχουν τραυματιστεί συνολικά 20 άτομα, εκ των οποίων τέσσερα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, με τις αρχές να εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

Την ίδια ώρα, σοκάρουν οι μαρτυρίες και τα βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης.

Σε ένα από τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας, το οποίο «κατέβηκε» λόγω του σκληρού περιεχομένου του, οι δράστες εκτελούν εν ψυχρώ τραυματισμένο αστυνομικό, ο οποίος βρισκόταν πεσμένος σε πεζοδρόμιο. Πηγαίνουν από πάνω του και του δίνουν τη χαριστική βολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ώρα της δολοφονίας του αστυνομικού οι δράστες φέρονται να φώναζαν: «Πήραμε εκδίκηση. Σκοτώσαμε τη Charlie Hebdo».

Στο μεταξύ «ημέρα εθνικού πένθους» κήρυξε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ όπως ανακοίνωσε στο διάγγελμα του.

«Το καλύτερο όπλο μας, είναι η ενότητά μας. Τίποτα δε μπορεί να μας διχάσει, τίποτα δε μπορεί να μας χωρίσει» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια ενός σύντομου διαγγέλματος προς το έθνος που αναμεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας. Οι σημαίες στα δημόσια κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες για ένα διάστημα 3 ημερών, γνωστοποίησε ο Ολάντ.


σχετικα αρθρα