Στο Λονδίνο μετέβη την Τετάρτη η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είχε συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον. Κύριο θέμα της συνάντησης των δύο ηγετών ήταν η κυκλοφορία των εργαζομένων εντός των χωρών της ΕΕ, με τον Κάμερον να επιδιώκει την υποστήριξη της Γερμανίας για τη θέσπιση κανόνων στόχος των οποίων θα είναι ο περιορισμός της μετανάστευσης. 

«Η αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας δεν βρίσκεται σε καμία περίπτωση υπό αμφισβήτηση», δήλωσε η Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε μαζί με τον Βρετανό πρωθυπουργό. 

«Εξετάζουμε τις νομικές (πτυχές) και τη νομοθεσία εδώ… η κατάχρηση πρέπει να καταπολεμηθεί ώστε να επικρατήσει η ελεύθερη κυκλοφορία» είπε η ίδια. «Θα πρέπει να εξεταστούν τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης των κρατών-μελών… και σε ποιο βαθμό θα πρέπει να προσαρμοστούν. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος. 

Η στήριξη από την πλευρά της Μέρκελ είναι ζωτικής σημασίας εάν ο Κάμερον έχει οποιεσδήποτε ελπίδες πως η ΕΕ θα συμφωνήσει με τις προτάσεις του. 

«Χαιρετίζω θερμά την προθυμία της καγκελαρίου να συνεργαστεί μαζί μας για την ανεύρεση μιας λύσης», δήλωσε ο Κάμερον κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. «Επιθυμώ να διορθώσουμε τα προβλήματα στη σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ… είμαι πεπεισμένος ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό», δήλωσε ο Κάμερον.