Ο ουκρανός πρωθυπουργός κατηγόρησε σήμερα τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ως υπεύθυνες για την κυβερνοεπίθεση που δέχτηκαν χθες ιστοσελίδες της γερμανικής κυβέρνησης, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε οργάνωση φιλορώσων Ουκρανών.

Η χθεσινή κυβερνοεπίθεση σημειώθηκε την παραμονή της προγραμματισμένης συνάντησης του πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ. Η οργάνωση των φιλορώσων κάλεσε το Βερολίνο να σταματήσει να παρέχει στήριξη προς την ουκρανική κυβέρνηση.

"Προτείνω στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες να σταματήσουν να δαπανούν χρήματα των φορολογουμένων για κυβερνοεπιθέσεις εναντίον της Μπούντεσταγκ και του γραφείου της καγκελαρίου Μέρκελ", δήλωσε ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ στον τηλεοπτικό σταθμό ZDF ερωτηθείς αν για την επίθεση ευθύνονται φιλορώσοι χάκερς από την Ουκρανία.

Μεταξύ των ιστοσελίδων που δέχτηκαν επίθεση ήταν εκείνες της καγκελαρίου και του γερμανικού κοινοβουλίου. Ο εκπρόσπως της Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι είχαν ληφθεί αντίμετρα που όμως δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την επίθεση, η οποία κατέστησε αδύνατη την πρόσβαση στους ιστότοπους αυτούς από τις 10:00 το πρωί (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας) μέχρι το απόγευμα.

Σε ανακοίνωση που ανήρτησε στον ιστότοπό της, η ομάδα των φιλορώσων χάκερ που αυτοαποκαλείται Cyber-Berkut ανέλαβε την ευθύνη. Η λέξη "Berkut" αναφέρεται στις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας που χρησιμοποιούσε ο φιλορώσος πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος ανατράπηκε τον περασμένο Φεβρουάριο έπειτα από βίαιες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητα της ανάληψης της ευθύνης.

Αυτή θεωρείται ότι είναι η πρώτη επιτυχημένη κυβερνοεπίθεση τέτοιας διάρκειας με στόχο ιστοσελίδες της γερμανικής κυβέρνησης.

Οι μυστικές υπηρεσίες υποστηρίζουν ότι δέχονται περίπου 3.000 τέτοιες επιθέσεις καθημερινώς. Περίπου πέντε από τις καθημερινές επιθέσεις προέρχονται από μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών, ανακοίνωσε πρόσφατα ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας πληροφοριών της Γερμανίας BND.