Σε συμμορίες από τα 18 τους, χρήστες σκληρών ναρκωτικών και εκπαιδευμένοι με την Αλ Κάιντα στην Υεμένη είναι οι δύο δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo, όπου σκόρπισαν το θάνατο σε 12 ανθρώπους. 

Οι αλγερινής καταγωγής Σαίντ Κουάσι, 34 ετών, και Σερίφ, 32 ετών, είχαν χάσει από μικροί τους γονείς τους και μεγάλωσαν σε ορφανοτροφεία στη Βρετάνη, στη βόρεια Γαλλία. Πέρασαν από νεαρή ηλικία στην παρανομία, ενώ είχαν απασχολήσει αρκετές φορές τη γαλλική αστυνομία, αρχικά για χρήση και διακίνηση ναρκωτικών και αργότερα επειδή συνδέοταν με τρομοκρατικές ενέργειες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δικηγόρος του Σερίφ τον είχε αποκαλέσει «γεννημένο ηττοπαθή», ο οποίος δεν ήξερε τι θέλει να κάνει στη ζωή του και εργαζόταν ως ντελίβερι σε πιτσαρία μόνο και μόνο για να μπορεί να αγοράζει χασίς.

Από το 2010 χάνονται τα ίχνη τους από τη γαλλική κοινωνία, καθώς εξαφανίστηκαν για να εκπαιδευτούν από την Αλ Κάιντα στην Υεμένη. Το 2005 απασχόλησαν τις Αρχές όταν συνδέθηκαν με τρομοκρατική ομάδα, ενώ την ίδια περίοδο ήρθε στο φως της δημοσιότητας ένα βίντεο που είχαν αναρτήσει στο διαδίκτυο, και το οποίο τους έδειχνε να τραγουδούν και να χορεύουν σε ρυθμούς ραπ μουσικής.

Αφού ενηλικιώθηκαν έφυγαν από την περιοχή της Βρετάνης και επέστρεψαν στο Παρίσι και εντάχθηκαν στη συμμορία Buttes-Chaumont, της οποίας ηγούνταν ο Farid Benyettou. Σκοπός της συμμορίας όπως αποκάλυψε ο Louis Caprioli, πρώην διευθυντής της αντι-τρομοκρατικής υπηρεσίας, ήταν να εντοπίζει «στρατιώτες». Η σύλληψή τους, όμως, το 2005 με την κατηγορία ότι εκπαιδεύοταν στο Ιράκ και ήταν μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης δεν βρήκε αποδεικτικά στοιχεία με αποτέλεσμα να αφεθούν ελεύθεροι.

Το 2008 ο Σερίφ και ενώ εργαζόταν σε εταιρεία με ψάρια, συνελήφθη ξανά όταν προσπάθησε να οδηγήσει ένα αεροπλάνο στη Δαμασκό, στο οποίο βρέθηκε μάνουαλ για το πως πρέπει να χειρίζεται κάποιος όπλο καλάζνικοφ. Καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση αλλά εξέτισε μόνο τη μισή διάρκεια της ποινής.

Από το 2010 όταν και συνελήφθη για τελευταία φορά, μέχρι και χθες, τα ίχνη τους χάθηκαν. Εικάζεται ότι κατάφεραν να διαφύγουν στη Συρία και από εκεί εντάχθηκαν στην Αλ Κάιντα, όπου και εκπαιδεύτηκαν στην Υεμένη. Το γεγονός ότι χρησιμοποίησαν ΑΚ-47 (όπλο το οποίο ρίχνει βολή κατά βολή και όχι κατά ριπές) δείχνει και την πολύ καλή εκπαίδευση που είχαν, καθώς εκείνοι που το χρησιμοποιούν πρέπει να έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους.

Στο facebook εντοπίστηκε λογαριασμός στο όνομα του Σαίντ Κουάσι, ο οποίος ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί αν είναι αληθινός. Ο λογαριασμός, ο οποίος δημιουργήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, περιέχει μια φωτογραφία του Σαίντ να ποζάρει γυμνός και να έχει το μήνυμα «Ωραίο σώμα, κρίμα που θα το γεμίσουν με σφαίρες», ενώ σε μια άλλη φωτογραφία δείχνει τον αδερφό του να ποζάρει με ένα ΑΚ-47, όπλο που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση του Charlie Hebdo.