Άμεση δράση για να σταματήσουν οι γάμοι ανήλικων κοριτσιών Ρομά στη Σλοβενία ζητούν κοινωνικοί φορείς και οργανώσεις. 

Σε συζήτηση που έγινε τη Δευτέρα στη Λιουμπλιάνα ωστόσο εκπρόσωποι των Ρομά διατύπωσαν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το αν θα πρέπει τέτοιου είδους γάμοι να αντιμετωπίζονται ως έγκλημα ή μέρος της παράδοσής τους.

«Κέντρα κοινωνικής εργασίας κατέγραψαν 11 τέτοιες υποθέσεις μέσα στο 2013, ενώ την τελευταία πενταετία υπάρχουν στοιχεία για 20, ιδιαίτερα στην ανατολική Σλοβενία. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία από άλλους οργανισμούς, το 2013 καταγράφηκαν 21 ανάλογες υποθέσεις και 114 την τελευταία πενταετία» ανέφερε η Ταμάρα Νάρατ από το Ινστιτούτο Κοινωνικής Προστασίας, στη συζήτηση που διοργάνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Ključ.

Η συντονίστρια ενός διυπουργικού οργάνου για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, η Σάντι Τσούριν, εξήγησε ότι η σλοβενική νομοθεσία δεν ορίζει ξεχωριστά τον εξαναγκασμό ανήλικου προσώπου σε γάμο, αντιμετωπίζοντάς τον ως μια μορφή εμπορίας ανθρώπων.

Με ορισμένους από τους συμμετέχοντες στη συζήτηση να υποστηρίζουν την ανάγκη σαφούς ορισμού της έννοιας του εξαναγκασμού ανήλικου σε γάμο, η Ντάρια Ζάβιρσεκ από τη Σχολή Κοινωνικής Εργασίας της Λιουμπλιάνα, χαιρέτισε, στην τοποθέτησή της, τον ορισμό (από το 2009) του γάμου ενός παιδιού ως γάμου που είναι προϊόν εξαναγκασμού.

Υποστηρίζοντας ότι τίποτα δεν έχει «κινηθεί» στη Σλοβενία στον συγκεκριμένο τομέα τα τελευταία 15 χρόνια, η Ντάρια Ζάβιρσεκ δήλωσε ότι το υπουργείο Εργασίας, Οικογένειας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα πρέπει να ζητήσει από τα κέντρα κοινωνικής στήριξης και εργασίας να σταματήσουν να «παραβλέπουν» υποθέσεις γάμου με εμπλοκή ανηλίκων.

Το πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι να καταλάβουν όλο στη Σλοβενία ότι ο εξαναγκασμός σε γάμο είναι μια μορφή βίας, είπε και σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξει νομική πρόβλεψη για επιβολή ποινών στη συγκεκριμένη διαδικασία.