Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας πρόκειται να αρθούν μόνον εάν εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία του Μινσκ, η οποία υπεγράφη από τις ουκρανικές αρχές και τους φιλορώσους αντάρτες τον περασμένο Σεπτέμβριο στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, διεμήνυσε η γερμανίδα καγκελάριος.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ, ο οποίος επισκέπτεται το Βερολίνο, η Άνγκελα Μέρκελ, τόνισε πως δεν αναμένει πως θα αρθούν οι χωριστές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, αφού αυτό θα προϋπέθετε την ακύρωση της απόφασης της Μόσχας να προσαρτήσει τη χερσόνησο.

«Λιγοστές ελπίδες έχω όσον αφορά αυτό το μέτωπο», είπε η Μέρκελ. «Οι άλλες κυρώσεις επιβλήθηκαν ως αντίδραση στην επέμβαση [της Ρωσίας] στην ανατολική Ουκρανία. Ο τρόπος να επιτευχθεί η άρση των κυρώσεων σε αυτή την περίπτωση είναι να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία του Μινσκ. Θεωρώ ότι το σύνολο [των όρων] της συμφωνίας του Μινσκ πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή πριν μπορέσουμε να πούμε ότι οι κυρώσεις αυτές μπορεί να αρθούν», επέμεινε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Σύμφωνα με την ίδια, ο Γιατσενιούκ της παρουσίασε πειστικά τα σχέδιά του όσον αφορά την προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ουκρανία.

Ακόμη, η Μέρκελ τόνισε ότι θα αποσαφηνιστεί τις επόμενες ημέρες εάν και κατά πόσον μια συνάντηση κορυφής ανάμεσα στους ηγέτες της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας θα γίνει πράγματι, όπως σχεδιάζεται, εντός του μηνός στην Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν.