Βαμμένα στο αίμα είναι τα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo, μετά την αιματηρή επίθεση τρομοκρατών στο Παρίσι, την ώρα που οι επιζώντες συνεργάτες του προσπαθούν να συνέλθουν από το σοκ.

Πεταμένα σκίτσα, αιματοβαμμένα χαρτιά και σημειώσεις που δεν πρόλαβαν θα δημοσιευτούν, καθώς οι δύο φανατικοί ένοπλοι έκοψαν το νήμα της ζωής 12 δημοσιογράφων και σκιτσογράφων που εργάζοταν εκείνη την ώρα στο περιοδικό. 

Οι φωτογραφίες από το εσωτερικό των γραφείων αποτυπώνουν το μέγεθος του τρόμου και της τραγωδίας που διαδραματίστηκε, όταν οι τρομοκράτες εισέβαλαν για να σκορπίσουν το θάνατο. Μια από τις σφαίρες διαπέρασε το παράθυρο.

«Δεν μπόρεσα να τους σώσω»

Με φωνή σπασμένη, προσπαθώντας να συγκρατήσει τους λυγμούς του, ο Πατρίκ Πεγιού, γιατρός στα επείγοντα περιστατικά και παράλληλα συνεργάτης της Charlie Hebdo, αφηγήθηκε σήμερα τη φρίκη που αντίκρισε μετά το φονικό.

O Πεγιού έφτασε στα γραφεία της λίγα λεπτά μετά την επίθεση που αφάνισε τη συντακτική ομάδα της. Εκτάκτως, δεν συμμετείχε στη σύσκεψη της εφημερίδας, αφού ως πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών Επειγόντων Περιστατικών, την ίδια ώρα βρισκόταν σε μια άλλη σύσκεψη, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων, για να συζητήσει τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν για να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ των γιατρών, της πυροσβεστικής υπηρεσίας και των τραυματιοφορέων.

«Ήμουν σε εκείνη τη συνάντηση όταν ο Ζαν-Λικ, ο γραφίστας (σ.σ. της εφημερίδας) μου τηλεφώνησε και είπε: έλα γρήγορα, μας πυροβολούν με Καλάσνικοφ», είπε ο Πεγιού μιλώντας τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Νόμισα ότι μου έκανε φάρσα... Αλλά δεν ήταν πλάκα. Όταν έφτασα, ήταν τρομακτικό...» συνέχισε.

Ο γιατρός φτάνει στα γραφεία τρία λεπτά μετά το τηλεφώνημα που δέχτηκε, συνοδευόμενος από έναν αξιωματικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Παρισιού τον οποίο χαρακτήρισε "ήρωα" γιατί εκείνος ήταν που κινητοποίησε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες. «Κι ενώ εμείς ασχολούμασταν με τα θύματα, εκείνοι (σ.σ. οι δράστες) συνέχιζαν να σκοτώνουν ανθρώπους στον δρόμο», πρόσθεσε.

«Δεν μπόρεσα να τους σώσω», επανέλαβε ο Πελού, θρηνώντας για τους νεκρούς συναδέλφους του. Διευκρίνισε ότι για κάποια από τα θύματα δεν μπορούσε να κάνει απολύτως τίποτα, γιατί είχαν πυροβοληθεί στο κεφάλι.

Όσον αφορά τον Σαρμπ, τον διευθυντή της εφημερίδας, «νομίζω ότι προσπάθησε να σηκωθεί και να τους βρίσει ή να τους κάνει κάποια άσεμνη χειρονομία ή να τους πάρει τα όπλα», είπε εξηγώντας ότι στη στάση που τον βρήκε νεκρό «ήταν σαν να τον πυροβόλησαν ενώ σηκωνόταν. Τον ήξερα καλά, ήταν αδελφός μου, ξέρω ότι θα έκανε κάτι τέτοιο», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον γιατρό, οι τραυματίες, μεταξύ των οποίων ο σκιτσογράφος και διευθυντής σύνταξης Ρις και οι δημοσιογράφοι Φιλίπ Λανσόν και Φαμπρίς Νικολινό, πηγαίνουν καλύτερα.

Παρά το μακελειό, το Charlie Hebdo θα εκδοθεί την επόμενη Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε o ίδιος.

«Καθίστε μέσα, μην κουνιέστε καθόλου» φώναζε η αστυνομία

Την ίδια ώρα,  η ελληνίδα ομογενής στο Παρίσι, Αντζελίκ Κουράνη, αναφέρεται στον σημαντικό αντίκτυπο που είχε το περιοδικό στη γαλλική κοινή γνώμη και στην ελευθερία του Τύπου. «Ασκούσαν κριτική στην εξουσία. Δεν μπορώ να φανταστώ το γαλλικό τοποίο των edia χωρίς το Charlie Hebdo» δήλωσε στον Real fm. 

O Κυριάκος Χατζηκωνσταντίνου περιέγραψε λεπτό προς λεπτό όσα διαδραματίστηκαν στα γραφεία της γαλλικής εφημερίδας. «Πραγματικά ήταν δύσκολες στιγμές... Εκεί που καθόμασταν στις 11.30 ακούσαμε θόρυβο από τον επόμενο όροφο. Ήταν λες κι έπεσαν μεταλλικά γραφεία στο πάτωμα, αναρωτηθήκαμε τι συμβαίνει», ανέφερε ο Έλληνας που εργάζεται στο περιοδικό και σημείωσε ότι οι πυροβολισμοί δεν κράτησαν περισσότερο από 15 λεπτά. 

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, η αστυνομία τους φώναζε: «Καθίστε μέσα, μην κουνιέστε καθόλου» προκειμένου να προστατευθούν από τη μανία των φανατικών τρομοκρατών.