Το τελευταίο φύλλο της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, που έχει εξαντληθεί από τα περίπτερα και τα σημεία πώλησης Τύπου από χθες, προσφέρεται για αγορά στο Διαδίκτυο, σε τιμές μερικές φορές αστρονομικές.

Με τιράζ 60.000 φύλων κι αφού η τρέχουσα έκδοση εξαντλήθηκε από τα περίπτερα μετά το σοκ που προκάλεσε η επίθεση χθες στα κεντρικά γραφεία της εφημερίδας στο Παρίσι, με αποτέλεσμα τον θάνατο 12 ανθρώπων, για το τελευταίο φύλλο της εφημερίδας έγιναν νωρίτερα σήμερα σχεδόν 80 προσφορές στον αμερικανικό ιστότοπο αγοροπωλησιών στο διαδίκτυο eBay, όπου η τιμή "άμεσης" πώλησης κυμάνθηκε από τα 650 ευρώ στα 1.000 ευρώ και σε μια περίπτωση ακόμη και στα 50.000 ευρώ.

Σε πολλές δημοπρασίες η τιμή έφθασε στα 500 ευρώ και σε δύο ακόμη και τα 60.000 ευρώ και τα 75.000 ευρώ—χωρίς ωστόσο να είναι εγγυημένο ότι οι προσφορές αυτές συνεπάγονται την καταβολή του ποσού (ο νικητής της δημοπρασίας μπορεί, στο τέλος, να αποσυρθεί).

«Σπάνιο: το τελευταίο φύλλο της Charlie Hebdo» γράφει μια καταχώριση..

Εκτός του τελευταίου φύλλου της εφημερίδας, άλλοι πωλητές πρότειναν την αγορά παλαιότερων φύλλων που έγραψαν ιστορία, όπως εκείνο του Νοεμβρίου του 2011 όταν η συντακτική ομάδα είχε αλλάξει τον τίτλο της έκδοσης, σε Σαρία Εμπντό.

Ένα εξ αυτών πωλείται στην τιμή των 15.000 ευρώ, κι ο πωλητής του υποστηρίζει πως θα διαθέσει το ποσό σε μία οργάνωση που βοηθά θύματα επιθέσεων.

Σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης πάντως οι συναλλαγές αυτές προκάλεσαν αποδοκιμασία: «business is business, είναι θλιβερό» ήταν το σχόλιο που ανήρτησε ένας χρήστης στο Twitter.

Σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο ο eBay υπενθύμισε ότι αποτελεί «μια ανοικτή αγορά, που δεν επιβάλλει κανέναν περιορισμό αναφορικά με την τιμή των αντικειμένων που τίθενται προς πώληση».