Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ αναχώρησε σήμερα από τη Βόρεια Κορέα ύστερα από επίσκεψη τριών ημερών, σκοπός της οποίας ήταν η αποκλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο και η επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την αποπυρηνικοποίηση της Πιονγκγιάνγκ, μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA. Ο Κάρτερ που συνοδεύεται από ακόμη τρεις πρώην αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων: την πρώην πρωθυπουργό της Νορβηγίας Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ, την πρώην πρόεδρο της Ιρλανδίας Μέρι Ρόμπινσον και τον πρώην πρόεδρο της Φινλανδίας Μάρτι Αχτισαάρι, αναμένονται στη Σεούλ για να συναντηθούν με τον νοτιοκορεάτη υπουργό Ενοποίησης Χιούν Ιν-Ταέκ.

Στην Πιονγκγιάνγκ ο Κάρτερ και η ομάδα του συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, ο οποίος εκτελεί χρέη αρχηγού κράτους.

Ωστόσο το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA δεν ανέφερε αν υπήρξε συνάντηση με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ιλ ή με τον γιό του και πιθανότερο διάδοχό του Κιμ Γιον Ουν.

Η επίσκεψη της Ομάδας των "Γηραιών" είχε επίσης στόχο να αποτιμήσει την επισιτιστική κατάσταση στη Βόρεια Κορέα που πλήττεται από χρόνια έλλειψη τροφίμων. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 6 εκατομμύρια Βορειοκορεάτες έχουν άμεση ανάγκη επισιτιστικής βοήθειας λόγω των ανεπαρκειών της εγχώριας παραγωγής τροφίμων, των εισαγωγών και της διεθνούς βοήθειας.