Η Συρία και το Ιράκ συνιστούν την πηγή ενός «νέου τύπου τρομοκρατίας» εκτιμά ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτιέρες.

Ο κ. Γκουτιέρες, προσκεκλημένος ομιλητής στην 7η ετησία Ετήσια Διάσκεψη των Τούρκων πρέσβεων που γίνεται φέτος στη Άγκυρα, αναφέρθηκε στους κινδύνους της νέας αυτής τρομοκρατίας.

«Τώρα έχουμε αυτήν τη νέου τύπου τρομοκρατία - τους "μοναχικούς λύκους"- άτομα που οπουδήποτε στον κόσμο μπορούν να μπουν στο διαδίκτυο και να φανατίσουν. Μπαίνουν σε αυτές τις ιστοσελίδες και αρχίζουν να ...πυροβολούν. Αυτό έγινε απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια» δήλωσε στην τουρκική πρωτεύουσα, μία ημέρα πριν από την επίθεση στο περιοδικό Charlie Hebdo στη Γαλλία.

«Πρέπει να γίνει το ο,τιδήποτε δυνατό, προκειμένου να λυθεί αυτό το πρόβλημα» είπε και συνέδεσε ευθέως το θέμα με την κρίση στη Συρία.

«Είναι τρομερό το πόσο υποφέρει ο λαός της Συρίας. Είναι μία χώρα φυσικά κατεστραμμένη, ο λαός της είναι διεσπαρμένος, όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή και τον κόσμο. Έχει γίνει μια απειλή για την ασφάλεια για τις χώρες στην περιοχή, όπως έχουμε δει στο Ιράκ και στον Λίβανο» πρόσθεσε.