Έντονη είναι η ανησυχία σην Άγκυρα μετά τα όσα δραματικά που συμβαίνουν στο Παρίσι.

Ο επικεφαλής της Τουρκικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ) Χακάν Φιντάν, προειδοποίησε για τον κίνδυνο που διατρέχει η Τουρκία μετά το μακελειό στη γαλλική εφημερίδα Charlie Hebdo.

Μιλώντας στην 7η ετήσια διάσκεψη των Τούρκων Πρέσβεων στην Άγκυρα ο Φιντάν κάλεσε σε επιφυλακή, ενώ πρόσθεσε ότι η Άγκυρα προσφέρει στη Γαλλία βοήθεια στον τομέα των πληροφοριών.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ενημερώθηκε άλλωστε από το γενικό επιτελείο των ένοπλων δυνάμεων για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ενίσχυση της ασφάλειας των διπλωματικών αποστολών και των ευαίσθητων στόχων. Ο διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων υποστράτηγος Ζεκιαΐ Ακσακάλ παρουσίασε τα μέτρα σε σύσκεψη στο γραφείο του πρωθυπουργού στην οποία συμμετείχαν ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Νετζντέτ Οζέλ, ο υπαρχηγός στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ, και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Ισμέτ Γιλμάζ.

Μετά την επίθεση στο προξενείο της Τουρκίας στη Μοσούλη, αποφασίστηκε να ανατεθεί η ασφάλεια των διπλωματικών αντιπροσωπειών στις περιοχές πολέμου στις Ειδικές Δυνάμεις.

Πέντε εκατ. μουσουλμάνοι ζουν στην Ευρώπη ενώ μόνο στην Γαλλία ζουν 600.000 Τούρκοι. Εκτιμάται ότι περίπου 3.000 εξτρεμιστές ισλαμιστές που πολεμούσαν στο Ιράκ και τη Συρία, επέστρεψαν ήδη στην Ευρώπη.