Νέες πιστώσεις ύψους 126 εκατ. ευρώ αναμένεται να παράσχει το ΔΝΤ στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, τις τρεις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από το ξέσπασμα του ιού Έμπολα.

«Στη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε, τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά προγράμματα του ταμείου ενισχύονται ώστε να παράσχουν περισσότερους πόρους στις χώρες αυτές. Στη Λιβερία, εξετάζεται η περίπτωση χορήγησης μιας εφάπαξ εκταμίευσης στο πλαίσιο της ταχείας πιστωτικής διευκόλυνσης του Ταμείου», ανέφερε ο Γιάρτεϊ σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απέστειλε στο Reuters.

Τα χρήματα θα μπορούσαν να διατεθούν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 και θα προστεθούν στα περίπου 110 εκατομμύρια δολάρια που είχε χορηγήσει το Ταμείο τον Σεπτέμβριο.

Η επιδημία έχει προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στις οικονομίες των 3 χωρών της Δυτικής Αφρικής, οι δύο εκ των οποίων –η Λιβερία και η Σιέρα Λεόνε- ότι είχαν αρχίσει να ανακάμπτουν από εμφύλιους πολέμους. Οι 3 χώρες βρίσκονται στο επίκεντρο της επιδημίας του Έμπολα που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 8.235 ανθρώπους εκ του συνόλου των 20.747 κρουσμάτων, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο ΠΟΥ.