Ισόβια κάθειρξη επιβλήθηκε στον εξτρεμιστή ιμάμη Αμπού Χάμζα καθώς κρίθηκε ένοχος στις κατηγορίες περί τρομοκρατικής δράσης που του είχε απαγγείλει ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Νέα Υόρκη.

Ο 56χρονος Αμπού Χάμζα, μονόφθαλμος και ακρωτηριασμένος στους δύο του πήχεις από μία έκρηξη στο Πακιστάν, κρίθηκε ένοχος για τις κατηγορίες της συνωμοσίας και της αρπαγής ομήρων καθώς χορήγησε ένα δορυφορικό τηλέφωνο και παρείχε συμβουλές σε μαχητές στην Υεμένη οι οποίοι είχαν απαγάγει 16 Δυτικούς τουρίστες το 1998.

Το δικαστήριο τον επέβαλε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης κρίνοντάς τον ένοχο επίσης ότι έστειλε δύο μαθητές του στο Όρεγκον προκειμένου να ιδρύσουν ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης μαχητών —κάτι το οποίο δεν έγινε— και επιπλέον έναν σύντροφό του στο Αφγανιστάν προκειμένου να βοηθήσει την Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν εναντίον των ΗΠΑ.

Ο Αμπού Χάμζα είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων στο Λονδίνο για τα εμπρηστικά διαγγέλματά του στο Τέμενος του Φίνσμπερι Παρκ και την χρήση ενός γάντζου στην θέση του ακρωτηριασμένου αριστερού του χεριού