Το Ιράν επιδοκίμασε σήμερα την ιστορική συμφωνία συμφιλίωσης την οποία υπέγραψαν χθες Τετάρτη, αιφνιδιαστικά, η ισλαμιστική Χαμάς και η Φάταχ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, ανοίγοντας το δρόμο για τη διεξαγωγή εκλογών στα Παλαιστινιακά Εδάφη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Fars. "Πρόκειται για ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της πραγματοποίησης των ιστορικών στόχων του καταπιεσμένου παλαιστινιακού λαού", αναφέρει ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί σε ανακοίνωσή του, την οποία μετέδωσε το πρακτορείο.

Ο Σαλεχί δήλωσε ότι ελπίζει η συμφωνία να λειτουργήσει ως βάση για "μεγάλες νίκες" κατά των "ισραηλινών κατακτητών", ενώ χαιρέτισε τη μεσολάβηση της Αιγύπτου για την υπογραφή της συμφωνίας.

Σημειώνεται ότι το Ιράν είναι ένθερμος υποστηρικτής της Χαμάς.

Η συμφωνία, που εξέπληξε πολλούς πολιτικούς και αναλυτές, επιτεύχθηκε ύστερα από μια σειρά μυστικών συναντήσεων στην Αίγυπτο, η οποία έχει επανειλημμένως μεσολαβήσει σε συνομιλίες ανάμεσα στη Φάταχ και τη Χαμάς από το 2006 που επιδεινώθηκαν οι σχέσεις τους, όταν η Χαμάς κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές και τον αμέσως επόμενο χρόνο έθεσε υπό τον έλεγχό της τη Λωρίδα της Γάζας, περιορίζοντας τη Φάταχ στη Δυτική Όχθη.