Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος σε χώρα των Βαλκανίων η οποία εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία είναι η Κολίντα Γκραμπάρ-Κιτάροβιτς η οποία εκλέχθηκε με οριακό ποσοστό στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Κροατία.

Η υποψήφια της συντηρητικής αντιπολίτευσης επικρατεί του απερχόμενου προέδρου και υποψήφιου των σοσιαλδημοκρατών Ίβο Γιοσίποβιτς, αξιοποιώντας προφανώς την λαϊκή δυσαρέσκεια έναντι των οικονομικών δεινών της χώρας 

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά επίσημα αποτελέσματα και με καταμετρημένο το 99,3% των ψήφων, η 46χρονη πρώην διπλωμάτης Γκραμπάρ-Κιτάροβιτς λαμβάνει το 50,4% έναντι του 49,6% που λαμβάνει ο Γιοσίποβιτς. 

«Η Κολίντα Γκραμπάρ Κιτάροβιτς κέρδισε ένα δημοκρατικό αγώνα και την συγχαίρω» δήλωσε ο Γιοσίποβιτς αναγνωρίζοντας την ήττα του. «Σας υπόσχομαι ότι η Κροατία θα είναι μια ευημερούσα και πλούσια χώρα, μια από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κόσμου», είπε αμέσως μετά την ανακοίνωση της νίκης της.

Οι δηλώσεις της

Στις πρώτες δηλώσεις μετά την επικράτησή της, η νικήτρια των προεδρικών εκλογών στην Κροατία ευχαρίστησε όλους όσοι την ψήφισαν, την Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) που την πρότεινε για το αξίωμα, τα κόμματα που τη στήριξαν, αλλά και τους αντιπάλους της στην όλη διαδικασία.

 Δεσμεύτηκε δε, ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να γίνει η Κροατία μία από τις πλέον ανεπτυγμένες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον κόσμο ολόκληρο.

«Όταν αποδέχθηκα την πρόταση από το HDZ και τον πρόεδρό του Τόμισλαβ Καραμάρκο να είμαι υποψήφια του κόμματος, πολλοί αναρωτήθηκαν γιατί χρειάζομαι κάτι τέτοιο και μού είπαν ότι θα έχανα. Πολλοί αμφέβαλαν, αλλά εγώ δεν τα παράτησα κι έτσι ακριβώς θα εργαστώ και για το καλό της Κροατίας» δήλωσε η Κολίντα Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς.

«Δεν θα αφήσω κανέναν να μού πει ότι η Κροατία δεν θα είναι ευημερούσα και πλούσια. Η Κροατία θα είναι μία από τις πλέον ανεπτυγμένες χώρες στην Ευρώπη και τον κόσμο. Σας το υπόσχομαι αυτό, απόψε» υπογράμμισε.

Ευχαριστώντας τους αντιπάλους της στις προεδρικές εκλογές, είπε ότι θεωρεί πως όλοι θέλουν μια καλύτερη Κροατία. «Αυτός είναι ο αγώνας μας, αυτό είναι το πρόγραμμά μας και όλη μας η δουλειά ως σήμερα μας έχει οδηγήσει να εστιάζουμε σε αυτό που είναι σημαντικό και αυτή είναι η ζωή των Κροατών στην Κροατία και το εξωτερικό» πρόσθεσε η υποψήφια του HDZ και νικήτρια των προεδρικών εκλογών.

Κάλεσε δε, όλους σε ενότητα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Προσκαλώ αυτούς που ψήφισαν υπέρ του Ίβο Γιοσίποβιτς να γίνουν μέλη της ομάδας μας, του κινήματός μας για μια καλύτερη Κροατία, γιατί είχαμε αρκετούς διχασμούς έως σήμερα».

Είπε ακόμη ότι θα υποστηρίζει την έννομη τάξη και δεν θα δείχνει καμιά ανοχή στη διαφθορά, αλλά και θα εργαστεί για την επίλυση των διαφορών της Κροατίας με τους γείτονές της. "Θα παλέψω για τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Κροατία και στο ίδιο πνεύμα, θα επιμείνω για τα δικαιώματα των Κροατών στις γειτονικές χώρες" επεσήμανε.

Σημείωσε, παράλληλα, πως δεν υπάρχουν περιθώρια για έπαρση. "Πρόκειται για μια εκπληκτική βραδιά. Δεν υπάρχει χώρος για έπαρση αλλά μόνο για χαρά. Μπροστά μας βρίσκεται ο δρόμος τού να κάνουμε τη χώρα μας, την Κροατία, ευημερούσα" τόνισε και πρόσθεσε: «Ας ολοκληρώσουμε το έργο που ξεκινήσαμε υπό την ηγεσία του Φράνιο Τούτζμαν».

Στο συγκεντρωμένο πλήθος των ψηφοφόρων της Κολίντα Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς, που έσπευσε να γιορτάσει την εκλογική νίκη, απευθύνθηκε και ο πρόεδρος του HDZ Τόμισλαβ Καραμάρκο, ο οποίος την χαρακτήρισε «μια γενναία γυναίκα», η οποία «δεν θα είναι απλώς μια υποστηρίκτρια του HDZ στην Προεδρία αλλά μια Πρόεδρος για όλους τους πολίτες».

«Θα εργαστεί για το καλό τους (των πολιτών της Κροατίας), μαζί με τη μελλοντική κροατική κυβέρνηση, που θα αναλάβει στα τέλη του τρέχοντος έτους» υπογράμμισε ο κ. Καραμάρκο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η παρούσα κυβέρνηση υπό το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα ηττηθεί στις βουλευτικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν στα τέλη του τρέχοντος έτους.