Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος 

Τα τραγικά γεγονότα του Παρισιού με την επίθεση στο Charlie Hebdo, την ομηρεία στο εβραϊκό παντοπωλείο και την αιματηρή απάντηση των γαλλικών αρχών ασφαλείας για την εξουδετέρωση των δραστών επαναφέρει δυναμικά τον κίνδυνο της ισλαμικής τρομοκρατίας στην καρδιά της Ευρώπης. Η μεγαλειώδης πορεία με τη συμμετοχή κορυφαίων ηγετών το απόγευμα της Κυριακής στο Παρίσι στέλνει ένα μήνυμα ότι οι ευρωπαϊκές κοινωνίες παραμένουν ενωμένες απέναντι στην τρομοκρατία και στην αμφισβήτηση του τρόπου ζωής τους, αλλά οι απαντήσεις στο πρόβλημα δεν θα είναι εύκολες.

Όσοι ανέμεναν ότι μετά τον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν η ισλαμική τρομοκρατία θα εξαφανιζόταν μάλλον δεν είχαν σωστά εκτιμήσει τα δεδομένα. Η μάχη μαζί της δεν έχει τελειώσει, θα είναι συνεχής – και αυτό για έναν απλούστατο λόγο: η ισλαμική τρομοκρατία έχει πλέον μετατραπεί σε σταθερά της διεθνούς πολιτικής.

Η αποκέντρωση της δράσης των ισλαμιστών τρομοκρατών με την εμφάνιση διαφόρων οργανώσεων σε χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, αλλά κυρίως η ανάδυση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) μέσα από την αστάθεια σε Συρία και Ιράκ έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα. Η κατάσταση περιπλέκεται από το γεγονός ότι πλέον αναδεικνύεται μία νέα σύγκρουση εντός των ακραίων ισλαμιστών ανάμεσα στον ISIS και στην Αλ Κάιντα για την… πρωτοκαθεδρία. 

Αυτό το στοιχείο αυξάνει τον κίνδυνο, καθώς το ISIS έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην προσέλκυση νεαρών ατόμων από τις μουσουλμανικές κοινότητες των ευρωπαϊκών χωρών. Πολλά από τα άτομα αυτά αισθάνονται περιθωριοποιημένα και τούτο τα καθιστά εύκολα στη στρατολόγηση. Επιπλέον, η εμφάνιση μίας «κινηματικής αντίθεσης» στον ισλαμισμό, όπως αυτή εκφράζεται από το κίνημα Pegida στη Γερμανία, δείχνει ότι στις ευρωπαϊκές κοινωνίες αναπτύσσονται αντι-ισλαμικές δυναμικές εκεί που ελάχιστοι θα τις περίμεναν. 

Οι «ξένοι μαχητές» (foreign fighters) απασχολούν εντονότατα τις μυστικές υπηρεσίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) λόγω της δυνατότητάς τους να επιστρέφουν σε κοινοτικό έδαφος εκμεταλλευόμενοι τα ευαίσθητα σημεία της Συνθήκης του Σένγκεν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι πρόκειται για πρόβλημα μείζονος σημασίας και το γεγονός ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόντερ μετέβη στο Παρίσι την Κυριακή για να συναντήσει πολλούς από τους ευρωπαίους ομολόγους του αποδεικνύει του λόγου το αληθές. 

Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι χρειάζεται εγρήγορση και κυρίως προώθηση μέτρων όπως η διακράτηση των ονομάτων επιβατών αεροπορικών πτήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο (πρόκειται για το γνωστό σύστημα PNR) και πέραν αυτού, ώστε να κλείσουν οι τρύπες που επιτρέπουν τη διείσδυση επικίνδυνων στοιχείων. Το Βερολίνο κινείται επίσης στην κατεύθυνση αυστηροποίησης του υπάρχοντος πλαισίου και δεν θα πρέπει να αποκλείεται σύντομα η λήψη μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση.