Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε σήμερα ότι η συμφωνία συμφιλίωσης που συνήφθη χθες με τη Χαμάς "θα ευνοήσει τις (ειρηνευτικές) διαπραγματεύσεις" με το Ισραήλ. Λίμπερμαν: "Μέτρα" μετά από τη συμφωνία Φατάχ-Χαμάς.
"Θεωρούμε ότι αυτό που επιτεύχθηκε χθες (Τετάρτη στο Κάιρο) ανάμεσα στη Φάταχ και τη Χαμάς ευνοεί τις διαπραγματεύσεις", δήλωσε ο Αμπάς στη Ραμάλα.

"Ελπίζουμε ότι αυτό θα οδηγήσει όλα τα παλαιστινιακά κινήματα να αποδεχθούν τους όρους του Κουαρτέτου" για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, Ρωσία, ΟΗΕ και ΕΕ), πρόσθεσε αναφερόμενος στην αποκήρυξη της βίας, το σεβασμό των συμφωνιών που έχουν ήδη συναφθεί και την αναγνώριση του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ.

Ο Αμπάς δήλωσε ακόμη πως η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), της οποίας ηγείται και στην οποία δεν συμμετέχει η Χαμάς, θα εξακολουθήσει να είναι υπεύθυνη για "το χειρισμό της πολιτικής, των διαπραγματεύσεων".

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος μίλησε δημόσια για πρώτη φορά αφότου ανακοινώθηκε χθες στο Κάιρο η συμφωνία για τη συμφιλίωση των δύο παλαιστινιακών οργανώσεων. Ανώτερος ηγέτης της Χαμάς δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ δεν θα αποτελέσουν μέρος του προγράμματος της νέας κυβέρνησης που θα σχηματισθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας. Το Ισραήλ απορρίπτει οποιεσδήποτε συνομιλίες με τη Χαμάς.

Απειλεί το Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αβίγκντορ Λίμπερμαν προειδοποίησε σήμερα ότι θα καταφύγει σε "ένα τεράστιο οπλοστάσιο μέτρων" κατά της Παλαιστινιακής Αρχής, έπειτα από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες μεταξύ Φάταχ και Χαμάς.

"Με τη συμφωνία αυτή ξεπεράστηκε μια κόκκινη γραμμή. Εμείς διαθέτουμε ένα τεράστιο οπλοστάσιο μέτρων, όπως η αφαίρεση του τίτλου και των προνομίων του επίσημου προσώπου για τον Αμπού Μάζεν (τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς) και τον Σαλάμ Φαγιάντ (τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό), κάτι που δεν θα τους επιτρέπει πλέον να κυκλοφορούν ελεύθερα στη Δυτική Όχθη", τόνισε ο Λίμπερμαν σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

"Θα μπορούσαμε επίσης να παγώσουμε την καταβολή των φόρων που παρακρατούνται από το Ισραήλ για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής", πρόσθεσε ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας.

Ύστερα από τουλάχιστον ενάμισι χρόνο άκαρπων συνομιλιών, αντιπροσωπείες της Χαμάς και της Φάταχ συνεδρίασαν χθες Τετάρτη στο Κάιρο και συμφώνησαν να σχηματίσουν προσωρινή κυβέρνηση, ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν σε ένα χρόνο.

Αντιδρώντας εν θερμώ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε αργά χθες βράδυ ότι ο Αμπάς πρέπει να "διαλέξει μεταξύ της ειρήνης με το Ισραήλ και της ειρήνης με τη Χαμάς", υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τον Λίμπερμαν, η συμφωνία αυτή σημαίνει "απελευθέρωση εκατοντάδων τρομοκρατών της Χαμάς που κρατούνται από την Παλαιστινιακή Αρχή στην Ιουδαία- Σαμάρεια (Δυτική 'Οχθη)".

Ο Λίμπερμαν είπε επίσης ότι οι εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη χρονιά, όπως προβλέπουν οι όροι της συμφωνίας, θα επιτρέψουν στη Χαμάς "να αναλάβει τον έλεγχο της Ιουδαίας-Σαμάρειας".

"Ελπίζουμε ότι ολόκληρη η διεθνής κοινότητα θα διατηρήσει τους όρους που έχει θέσει το Κουαρτέτο (ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ενωση, Ρωσία, ΟΗΕ) στους Παλαιστίνιους δηλαδή: τη διακοπή των βιαιοτήτων, την αναγνώριση του Ισραήλ και των συμφωνιών που υπογράφηκαν κατά το παρελθόν, ενώ η Χαμάς δεν δέχεται κανέναν από τους όρους αυτούς", είπε.

Ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ δήλωσε ότι "τα τελευταία γεγονότα το μόνο που κάνουν είναι να ενισχύουν την ανάγκη να στηριζόμαστε μόνο στον εαυτό μας". "Ο στρατός και η ασφάλεια θα αντιμετωπίσουν με σιδηρά πυγμή οποιαδήποτε απειλή ή πρόκληση".

Αντίθετα ο Χαΐμ Ραμόν, ένα από τα ηγετικά στελέχη του κόμματος Καντίμα, του μεγαλύτερου κόμματος της κεντρώας αντιπολίτευσης, κάλεσε τον πρωθυπουργό να παρουσιάσει ένα ειρηνευτικό σχέδιο. "Το στάτους κβο είναι καταστροφικό από πολιτικής άποψης και από πλευράς ασφαλείας για εμάς. Αν το Ισραήλ δεν παρουσιάσει μια πολιτική πρωτοβουλία, το Κουαρτέτο θα αναγνωρίσει στο τέλος τη Χαμάς".

"Το Ισραήλ πρέπει να δηλώσει ότι θα αποχωρήσει από τα παλαιστινιακά εδάφη, αλλά θα διατηρήσει τους εβραϊκούς οικισμούς (στη Δυτική Όχθη) με αντάλλαγμα μια ανταλλαγή εδαφών. Η παρουσίαση μιας πρωτοβουλίας θα άρει την απειλή της διεθνούς απομόνωσης", πρόσθεσε ο Ραμόν.

Τους τελευταίους μήνες επανειλημμένα ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωναν ικανοποιημένοι από τη συνεργασία με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Χαμάς στη Δυτική Όχθη που ζήτησε να μην κατονομαστεί, "τουλάχιστον 100" μέλη του ισλαμιστικού κινήματος κρατούνται σήμερα από την Παλαιστινιακή Αρχή.