Σκληρή κριτική δέχεται από αρκετά Μέσα Ενημέρωσης στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επειδή δεν συμμετείχε, στη μεγάλη πορεία στο Παρίσι εναντίον της τρομοκρατίας, όπως έκαναν δεκάδες ηγέτες.

«Απογοήτευσες τον κόσμο» γράφει στην πρώτη σελίδα της η New York Daily απευθυνόμενη στον Ομπάμα.

O αμερικανός πρόεδρος δεν περιλαμβανόταν στους ηγέτες ή αξιωματούχους από περίπου 50 χώρες που συμμετείχαν στην πορεία αυτή, καθώς η Ουάσινγκτον εκπροσωπήθηκε απλώς από την πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Γαλλία, την Τζέιν Χάρτλεϊ.

«Ως Αμερικανός, θα επιθυμούσα να είχαμε εκπροσωπηθεί καλύτερα σ' αυτή την ωραία πορεία», εξέφρασε τη λύπη του ανάμεσα στους διαδηλωτές ο Τζέικ Τάπερ του CNN.

Το περιοδικό Politico υπογράμμισε από την πλευρά του την απουσία αμερικανών ηγετών στη διαδήλωση κατά της τρομοκρατίας στο Παρίσι σε ένα άρθρο με τίτλο: «Ο Ομπάμα γυρίζει την πλάτη στη Γαλλία».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Έρικ Χόλντερ βρισκόταν στο Παρίσι, αλλά δεν συμμετείχε στην πορεία των διεθνών ηγετών. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι βρισκόταν σε επίσκεψη στην Ινδία.

Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν είχαν προγραμματισμένα ραντεβού στο επίσημο πρόγραμμά τους την ημέρα της πορείας στο Παρίσι.

Ο Τζον Κέρι ανακοίνωσε σήμερα πως θα μεταβεί την Παρασκευή στο Παρίσι για συνομιλίες με τις γαλλικές αρχές, υποβαθμίζοντας τις επικρίσεις εναντίον της αμερικανικής κυβέρνησης, τις οποίες χαρακτήρισε «στρεψοδικίες». «Θα ταξιδέψω την Πέμπτη και θα είμαι την Παρασκευή στο Παρίσι», δήλωσε εξηγώντας ότι θέλει να δείξει το δεσμό που υπάρχει ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον παλαιότερο σύμμαχό μας. «Οι σχέσεις με τη Γαλλία δεν εξαρτώνται από μια ημέρα ή μια συγκεκριμένη στιγμή», δήλωσε.