Τις «αποκλίνουσες μορφές της θρησκείας» που ευθύνονται για την «τραγική σφαγή» στο Παρίσι καταδίκασε ο πάπας Φραγκίσκος και κάλεσε τους μουσουλμάνους ηγέτες σε όλο τον κόσμο να καταδικάσουν τις ακραίες ερμηνείες της θρησκείας οι οποίες προσπαθούν να δικαιολογήσουν τη βία στο όνομα του θεού.

«Η φονταμενταλιστική βία στη Συρία και το Ιράκ είναι συνέπεια της κουλτούρας της απόρριψης του θεού. Αρνείται τον ίδιο τον θεό ανάγοντάς τον σε μια απλή ιδεολογική πρόφαση», κατήγγειλε ο πάπας επαναλαμβάνοντας ότι «μια Μέση Ανατολή χωρίς χριστιανούς θα είναι παραμορφωμένη και ακρωτηριασμένη».

Ο πάπας Φραγκίσκος στη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του στο διπλωματικό σώμα στο Βατικανό σημείωσε ότι οι δολοφονίες στο Παρίσι δείχνουν πώς η απόρριψη των πιστεύω άλλων ανθρώπων μπορεί να οδηγήσει «στη διάλυση της κοινωνίας και στη γέννηση βίας και θανάτου».

«Βλέπουμε την επώδυνη απόδειξη αυτού στα γεγονότα που μεταδίδονται καθημερινά στις ειδήσεις, και ειδικά στις τραγικές δολοφονίες που σημειώθηκαν στο Παρίσι πριν μερικές ημέρες», πρόσθεσε.

«Ελπίζω ότι οι θρησκευτικοί, πολιτικοί και πνευματικοί ηγέτες, κυρίως της μουσουλμανικής κοινότητας, θα καταδικάσουν όλες τις ακραίες και φονταμενταλιστικές ερμηνείες της θρησκείας, οι οποίες προσπαθούν να δικαιολογήσουν τέτοιες πράξεις βίας», είπε ο πάπας.

Στον σκοτεινό παγκόσμιο χάρτη «αυτού του πραγματικά παγκοσμίου πολέμου διεξάγεται», ο Αργεντινός ποντίφικας αναφέρθηκε στο θετικό παράδειγμα της προσέγγισης των ΗΠΑ με την Κούβα, επισημαίνοντας ότι αποδεικνύει πως «ο διάλογος μπορεί να χτίσει γέφυρες».

Σε άλλα σημεία της ομιλίας του ο πάπας κατήγγειλε τους βιασμούς στη διάρκεια συρράξεων, χαρακτηρίζοντάς τους «ένα φοβερό έγκλημα». «Ο βιασμός είναι ένα σοβαρό αδίκημα για την αξιοπρέπεια της γυναίκας (…) με τραύματα που μπορούν δύσκολα να σβηστούν και κοινωνικές επιπτώσεις».

Ο ποντίφικας ζήτησε επίσης να δοθεί προσοχή σε αυτούς που αποκάλεσε «τους λεπρούς του καιρού μας», αναφερόμενος στον τρόπο «με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι άρρωστοι, απομονωμένοι και περιθωριοποιημένοι», μεταξύ αυτών και «τα θύματα της νέας και φοβερής επιδημίας του ιού Έμπολα».