Στο Πακιστάν έφτασε αργά σήμερα (τοπική ώρα) στο Πακιστάν ο επικεφαλής της διπλωματίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι, για να εκφράσει την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στις αρχές της χώρας οι οποίες διεξάγουν αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών, έπειτα από την επίθεση η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 150 ανθρώπους σε ένα σχολείο για παιδιά στρατιωτικών τον περασμένο μήνα στην Πεσάβαρ, διαπίστωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Οι συζητήσεις του υπουργού (Εξωτερικών) θα είναι κρίσιμες σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες να υπάρξει πρόοδος στον κοινό μας αγώνα εναντίον των εξτρεμιστών μαχητών», ανέφερε ένας ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Κέρι αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ και τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Πακιστάν Ράχιλ Σαρίφ, τόσο για να εκφράσει την αλληλεγγύη του στις πακιστανικές αρχές, όσο και για να δώσει ώθηση στις προσπάθειες του Ισλαμαμπάντ να αντιμετωπίσει τους ισλαμιστές, οι οποίοι χρησιμοποιούν ως εφαλτήριο το έδαφος της χώρας για να εξαπολύουν επιθέσεις στο γειτονικό Αφγανιστάν και στην Ινδία.

«Θα πούμε πολύ ξεκάθαρα, όπως το έχουμε κάνει και σε προηγούμενες περιπτώσεις, ότι ο αγώνας του Πακιστάν εναντίον του εξτρεμισμού πρέπει να εκριζώσει όλες τις εξτρεμιστικές οργανώσεις από τη χώρα», είχε δηλώσει αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Παρασκευή, πριν από το ταξίδι του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

«Το κεντρικό μήνυμα που θα μεταφέρει ο υπουργός (Εξωτερικών των ΗΠΑ) είναι ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως... θα υπάρξει μια πραγματική, συνεχής προσπάθεια να περιοριστούν οι δυνατότητες που έχουν το δίκτυο Χακάνι, η Λασκάρ ι Τάιμπα, οι Αφγανοί Ταλιμπάν και άλλοι εξτρεμιστές, που εγείρουν μια απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και σε άμεσα συμφέροντα των ΗΠΑ», σημείωσε ο αξιωματούχος.