Επιμέλεια: Παναγιώτης Βελισσάρης - Λυμπερίδης 

Καθώς η γαλλική κοινωνία προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ των ειδεχθών τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, οι πολίτες θα πρέπει να συνηθίσουν μία νέα πραγματικότητα: Στη θέα χιλιάδων στρατιωτών που θα περιπολούν με το δάχτυλο στη σκανδάλη ώστε να αποτραπεί ένα νέο χτύπημα.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Ζαν - Ιβ Λεντριάν, πρόκειται να κινητοποιηθούν αρχής γενομένης από αύριο, Τρίτη, συνολικά 10.000 στρατιώτες εντός της Γαλλικής επικράτειας ώστε να φρουρούν τις πλέον ευαίσθητες περιοχές.

Σύμφωνα με τον Λεντριάν, πρόκειται για «την πρώτη κινητοποίηση τέτοιο μεγέθους εντός της Γαλλίας».

`

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, ακόμη 5.000 πάνοπλοι αστυνομικοί θα αναπτυχθούν για την προστασία των 717 εβραϊκών σχολείων που λειτουργούν στη Γαλλία μέσα στις επόμενες δύο ημέρες.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, προανήγγειλε μία νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία που θα αυξάνει τις δυνατότητες παρακολούθησης τις υπηρεσίες ασφαλείας, και που θα είναι έτοιμη προς ψήφιση μέσα στους επόμενους «τρεις με τέσσερις μήνες», ως μέρος της απάντησης στις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Όπως επεσήμανε ο ίδιος, παρατηρείται τεράστια αύξηση στον αριθμό των γάλλων πολιτών που ταξιδεύουν στη Συρία και το Ιράκ για να ενταχθούν στις τάξεις των τζιχαντιστικών οργανώσεων που πολεμούν εκεί.