Στο Αουσβιτς συνέβη το αδιανόητο, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αφορμή την εβδομηκοστή επέτειο από την απελευθέρωση αυτού του στρατοπέδου των Ναζί.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο Μάρτιν Σουλτς τόνισε ότι οι εικόνες που αντίκρυσαν, στις 17 Ιανουαρίου 1945, οι Ρώσοι στρατιώτες που απελευθέρωσαν τους επιζώντες στο Αουσβιτς ήταν εικόνες του θανάτου και όχι της ζωής.

Βουνά από πτώματα, βουνά από ρούχα και γυαλιά ανθρώπων που είχαν δολοφονηθεί στους θαλάμους αερίων και αμέτρητα παιδιά, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Σούλτς, για να υπενθυμίσει ότι σ' αυτό το στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί δολοφονήθηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

Ανθρωποι κάθε πίστης, κάθε φυλής, άνθρωποι με αναπηρίες, κάθε πολιτικού φρονήματος, βρήκαν τραγικό θάνατο στο Αουσβιτς, ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, τονίζοντας ότι το Αουσβιτς παραμένει μία φωνή απελπισίας, μία φωνή προειδοποίησης προς όλους εμάς, να μην επιτρέψουμε να ξανασυμβούν τέτοια πράγματα.

Συνδέοντας την ναζιστική θηριωδία με το πρόσφατο μακελειό στο Παρίσι, ο πρόεδρος Σούλτς υποστήριξε ότι υπάρχουν ακόμη Εβραίοι που φοβούνται για την ζωή τους στην Ευρώπη.

Κατέληξε δε λέγοντας ότι δεν θα πρέπει η Ευρώπη να επιτρέψει στο μίσος και τη μισσαλοδοξία να σπείρουν το φόβο, τον τρόμο και τη βία στους πολίτες της.