Ο Πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο θα παραιτηθεί εντός ωρών, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

Ο 89χρονος Ναπολιτάνο, ο οποίος είχε συμφωνήσει απρόθυμα το 2013 σε μια δεύτερη θητεία, αφού μια αδιέξοδη εκλογή απειλούσε την Ιταλία με πολιτική παράλυση, είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι πρόκειται να παραιτηθεί σύντομα λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει εξαιτίας της ηλικίας του.

«Θα ήθελα να χαιρετίσουμε τον Ναπολιτάνο, έναν στρατευμένο Ευρωπαϊστή που αυτές τις ώρες θα αφήσει τη θέση του ... αφού ηγήθηκε της Ιταλίας με ευφυΐα και σοφία», δήλωσε ο Ρέντσι σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Ο Ναπολιτάνο ήταν το σημείο αναφοράς της χώρας μας και αντιμετώπισε τις δυσκολίες με σωφροσύνη και εξυπνάδα», πρόσθεσε ο Ρέντσι.

Παράλληλα, ο ίδιος ο ιταλός πρόεδρος, συνομιλώντας, σήμερα, με μια τάξη μαθητών, έξω από το μέγαρο Κυρηνάλιο, τόνισε πως «είναι ευχαριστημένος που γυρίζει σπίτι του», διότι «το προεδρικό μέγαρο είναι πολύ ωραίο, αλλά κάποιες φορές μοιάζει και λίγο με φυλακή, ενώ τώρα θα είναι ελεύθερος να πηγαίνει μια βόλτα όποτε το επιθυμεί».

Η διαδικασία για την εκλογή του διαδόχου του Ναπολιτάνο αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στις 20 Ιανουαρίου. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, έχει υπογραμμίσει πως επιθυμεί να εξασφαλισθεί «η ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση».

Οι πολιτικοί παρατηρητές περιμένουν να διαπιστώσουν αν, εκτός από μια πιθανή συμφωνία της κεντροαριστεράς του Δημοκρατικού Κόμματος με την Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι, θα μπορέσει να υπάρξει και συνεργασία με το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, στην επιλογή του νέου Ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας.