Στην πρώτη της αντίδραση, μετά το διορισμό πολιτικού διαδόχου του Δαλάι Λάμα, η Κίνα δήλωσε σήμερα ότι η "αυτοαποκαλούμενη εξόριστη θιβετιανή κυβέρνηση" είναι "παράνομη" και δεν αναγνωρίζεται από κανένα κράτος. Οι εξόριστοι Θιβετιανοί εξέλεξαν χθες Τετάρτη τον νέο τους πρωθυπουργό, τον Λομπσάνγκ Σανγκέι, έναν 43χρονο νομικό που έχει σπουδάσει στο αμερικανικό πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και θα αναλάβει τον πολιτικό ρόλο τον οποίο διαδραματίζει εδώ και δεκαετίες ο 75χρονος σήμερα Δαλάι Λάμα.

"Η αυτοαποκαλούμενη εξόριστη θιβετιανή κυβέρνηση είναι μια παράνομη πολιτική οργάνωση που οργάνωσε ο Δαλάι Λάμα με στόχο την ανεξαρτησία του Θιβέτ και τη διενέργεια αυτονομιστικής δράσης", δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι κατά την ενημέρωση του Τύπου.

Η εξόριστη κυβέρνηση "δεν αναγνωρίζεται από καμιά χώρα του κόσμου", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος.

Η Κίνα που δηλώνει ότι "απελευθέρωσε ειρηνικά" το Θιβέτ το 1951, ελέγχει ακόμη στενά την αυτόνομη περιοχή και τις όμορες σε αυτήν επαρχίες μετά τις αντικινεζικές ταραχές του 2008. Οι Θιβετιανοί διαμαρτύρονται για τη σκληρή καταστολή που εφαρμόζει το Πεκίνο σε βάρος τους.