current views are: 1

13 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση21:50

Αντιδράσεις στο Μαυροβούνιο για την επίσκεψη Θάτσι

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο Μαυροβούνιο η αναγγελία άφιξης στην Ποντγκόριτσα, την ερχόμενη Πέμπτη, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης του Κοσόβου και υπουργού Εξωτερικών, Χασίμ Θάτσι.

Δημοσίευση 21:50’
αρθρο-newpost

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο Μαυροβούνιο η αναγγελία άφιξης στην Ποντγκόριτσα, την ερχόμενη Πέμπτη, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης του Κοσόβου και υπουργού Εξωτερικών, Χασίμ Θάτσι.

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο Μαυροβούνιο η αναγγελία άφιξης στην Ποντγκόριτσα, την ερχόμενη Πέμπτη, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης του Κοσόβου και υπουργού Εξωτερικών, Χασίμ Θάτσι.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Εκτοπισμένων στο Μαυροβούνιο κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της επίσκεψης του Χασίμ Θάτσι στη χώρα.

Η Ομοσπονδία ανήγγειλε ότι θα οργανώσει ειρηνική διαδήλωση έξω από τη βίλα “Γκόριτσα”, στην Ποντγκόριτσα, με αφορμή “την άφιξη του εγκληματία πολέμου και τρομοκράτη του ‘Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου’ Χασίμ Θάτσι για επίσημη επίσκεψη στο Μαυροβούνιο”.

Οι πολίτες καλούνται να εκφράσουν την αντίθεσή τους “στην πολιτική της νομιμοποίησης της γενοκτονίας και της εθνικής εκκαθάρισης που προσωποποιείται στον μαζικό δολοφόνο και έμπορο ανθρώπινων οργάνων Χασίμ Θάτσι” αναφέρουν οι διοργανωτές της διαδήλωσης.
Διαμαρτυρία προγραμματίζει και η Ένωση οικογενειών απαχθέντων, αγνοουμένων και δολοφονηθέντων στο Κόσοβο.

Επιπλέον, στο Facebook δημιουργήθηκε η ομάδα “Διαμαρτυρία κατά της άφιξης του εγκληματία Χασίμ Θάτσι στο Μαυροβούνιο”, η οποία αριθμεί αρκετές εκατοντάδες μέλη, σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό του RTCG.

Από την άλλη πλευρά, η Ένωση Μαυροβούνιων Κοσόβου χαιρετίζει την επίσκεψη του Χασίμ Θάτσι στο Μαυροβούνιο στις 15 και 16 Ιανουαρίου.

“Το Μαυροβούνιο αναμφίβολα ήταν πάντα παράγοντας περιφερειακής ειρήνης και προόδου και η επίσκεψη αυτή είναι λογική συνέχεια αυτής της πολιτικής. Με την υπογραφή της συμφωνίας των Βρυξελλών και τη συμμετοχή σε περιφερειακές πρωτοβουλίες το Κόσοβο ολοένα και περισσότερο αποστέλλει τα ίδια μηνύματα. Γι αυτό πιστεύουμε ότι η επίσκεψη θα συμβάλει στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην περιοχή που είναι στόχος όλων μας” αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Μαυροβούνιων Κοσόβου.

Η Ένωση Μαυροβούνιων Κοσόβου σημειώνει ότι μέλη της είναι σημαντικός αριθμός προσφύγων που τώρα έχουν επιστρέψει, ζουν και εργάζονται στο Κόσοβο και ότι “μπορεί να κατανοήσει τα προβλήματα των εκτοπισμένων στο Μαυροβούνιο, αλλά και ότι η λύση μπορεί να βρεθεί μέσω συνεργασίας και διαλόγου”.

“Είμαστε σίγουροι ότι η επίσκεψη του Χασίμ Θάτσι και οι συνομιλίες του σε ανώτατο επίπεδο θα συμβάλουν στη βελτίωση των σχέσεων καλής γειτονίας Μαυροβουνίου και Κοσόβου” υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Ένωσης.
Ο πολιτικός αναλυτής θεμάτων εξωτερικής πολιτικής Μπόσκο Γιάκσιτς εκτίμησε ότι η επίσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών του Κοσόβου μπορεί να συμβάλει στην εξομάλυνση των σχέσεων και στη συμφιλίωση σε ολόκληρη την περιοχή.

“Νομίζω ότι δεν θα δημιουργηθεί πολύ θόρυβος γύρω από την άφιξη του Χασίμ Θάτσι. Πέρασε ο καιρός που το Βελιγράδι αντέδρασε έντονα, συναισθηματικά, όταν το Μαυροβούνιο αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κόσοβου. Το Βελιγράδι χρησιμοποιεί περισσότερο ορθολογισμό στις εκτιμήσεις του και γι αυτό πιστεύω ότι η σερβική ηγεσία θα εκλάβει την επίσκεψη στο πλαίσιο των τακτικών επαφών που έχει η Ποντγκόριτσα με όλους τους γείτονες και με το Κόσοβο” δήλωσε ο κ. Γιάκσιτς στον τηλεοπτικό σταθμό “Antena M”.

Ο Χασίμ Θάτσι θα φθάσει στην Ποντγκόριτσα στις 15 Ιανουαρίου, αποδεχόμενος πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών του Μαυροβουνίου, Ίγκορ Λούκσιτς και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς και Μίλο Τζουκάνοβιτς και τον πρόεδρο της Βουλής, Ράνκο Κριβοκάπιτς. Την επόμενη μέρα θα μεταβεί στο Ούλτσινι και θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Φατμίρ Τζέκα.


σχετικα αρθρα