Το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στην Υεμένη βρίσκεται πίσω από τη φονική επίθεση στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo στο Παρίσι στις 7 Ιανουαρίου.

Η οργάνωση ανήρτησε βίντεο σε ισλαμιστική ιστοσελίδα με το οποίο αναλαμβάνει την ευθύνη. 

Στο μήνυμά της, η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQPA) υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν ως αντίποινα για την προσβολή του Προφήτη Μωάμεθ και στους δράστες «ανατέθηκε» η επίθεση εναντίον της σατιρικής εφημερίδας.

«Ηρωες στρατολογήθηκαν και ενήργησαν, ορκίστηκαν και πέρασαν στην πράξη για μεγάλη ικανοποίηση των μουσουλμάνων», δηλώνει στο βίντεο ένας από τους ηγέτες της Αλ Κάιντα στην αραβική χερσόνησο, ο Νάσερ Μπεν Αλι αλ-Ανάσι.

«Θέλουμε να τονίσουμε προς το μουσουλμανικό έθνος ότι εμείς επιλέξαμε τον στόχο, χρηματοδοτήσαμε την επιχείρηση και στρατολογήσαμε τον επικεφαλής της», προσθέτει ο αλ Ανάσι.

«Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε κατ΄εντολή του γενικού μας εμίρη Αϊμάν αλ Ζαουάχρι και σύμφωνα με την μεταθανάτια βούληση του Οσάμα μπιν Λάντεν».

Το κείμενο φέρει τον τίτλο: «Εκδίκηση για τον προφήτη του Αλλάχ: μήνυμα για την ευλογημένη επίθεση στο Παρίσι».

Σε βίντεο που δόθηκε την Παρασεκυή στη δημοσιότητα, θρησκευτικός αξιωματούχος της αλ Κάιντα στην αραβική χερσόνησο, με έδρα την Υεμένη, απειλεί τη Γαλλία με νέες επιθέσεις: «Δεν θα βρίσκεστε σε ασφάλεια όσο πολεμάτε τον Αλλάχ, τον προφήτη του και τους πιστούς», αναφερόταν στο μήνυμα του Χαρίθ αλ Νατχάρι, υπεύθυνου για τη σαρία στην οργάνωση.

Δεν έχει εξακριβωθεί η αυθεντικότητα του βίντεο, το οποίο φέρει το έμβλημα της οργάνωσης Tύπου της αλ Κάιντα al Malahem.

Υπενθυμίζεται ότι επιζών σκιτσογράφος της επίθεση δήλωσε στις αρχές ότι άκουσε τους αδελφούς Κουασί να δηλώνουν ότι είναι μέλη της αλ Κάιντα. 

Επιπέον, σημειώνεται πως πριν σκοτωθεί από τις σφαίρες της αστυνομίας, ο Σερίφ Κουασί -ένας από τους δύο δράστες- είπε στο γαλλικό κανάλι BFMTV πως τον είχε χρηματοδοτήσει η Αλ Κάιντα της Υεμένης. 

«Εγώ, ο Σερίφ Κουασί, στάλθηκα από την Αλ Κάιντα της Υεμένης. Πήγα εκεί και με χρηματοδότησε ο Ανουάρ αλ Αουλάκι» είπε ο 32χρονος, σύμφωνα με το ηχογραφημένο τηλεφώνημα που είχε μεταδοθεί μετά τη λήξη της κατάστασης ομηρίας.

Η ανάληψη της ευθύνης ήρθε λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση ενός νέου βίντεο, αμέσως μετά το μακελειό στο Charlie Hebdo, το οποίο απεικονίζει τους δράστες να φεύγουν από το σημείο.

Παράλληλα, σήμερα κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος της σατιρικής εφημερίδας, ύστερα από την επίθεση, το οποίο εξαντλήθηκε μέσα σε λίγες ώρες.