Την ώρα που γεννούσε σκότωσε η Μπόκο Χαράμ μια γυναίκα, καταγγέλει η Διεθνής Αμνηστία

Παράλληλα, δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από την πόλη Μπάγκα και την Ντορόν Μπάγκα, που αποκαλύπτουν την κλίμακα της επίθεσης.

Η Αμνηστία ανακοίνωσε ότι ένας αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης που εξαπέλυσαν πριν από λίγες μέρες στην Μπάγκα, που βρίσκεται στις ακτές της λίμνης Τσαντ στη βορειοανατολική Νιγηρία, οι ισλαμιστές μαχητές της Μπόκο Χαράμ κατήγγειλε ότι η έγκυος γυναίκα έχασε τη ζωή της από πυρά που εβλήθησαν αδιακρίτως από τα οποία σκοτώθηκαν και μικρά παιδιά.

"Το μισό σώμα του βρέφους είχε βγει (από το σώμα της) και εκείνη την ώρα (η γυναίκα) σκοτώθηκε", περιγράφει ο άνθρωπος αυτός που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι εκατοντάδες άνθρωποι, ίσως και περισσότεροι, ενδεχομένως να έχασαν τη ζωή τους στη συγκεκριμένη επίθεση στις 3 Ιανουαρίου που λέγεται ότι είχε στόχο πολίτες που βοηθούν εθελοντικά τον στρατό.

"Σκότωσαν τόσο πολλούς ανθρώπους. Είδα ίσως και περί τους 100 να σκοτώνονται εκείνη την ημέρα στην Μπάγκα. Έτρεξα να κρυφτώ μέσα στους θάμνους. Την ώρα που τρέχαμε, πυροβολούσαν και σκότωναν", λέει ο άνδρας αυτός που είναι στα 50 του.

Μία γυναίκα αυτόπτης μάρτυρας προσθέτει: "Δεν ξέρω πόσα αλλά υπήρχαν πτώματα όπου κι αν κοίταζες".

Την ίδια ώρα, αεροφωτογραφίες των δύο πόλεων, στις οποίες έχουν σημειωθεί στο παρελθόν συγκρούσεις, ελήφθησαν μία ημέρα πριν από την εισβολή των ισλαμιστών και τέσσερις ημέρες μετά την επίθεση, αφότου οι αντάρτες ισοπέδωσαν σπίτια και επιχειρήσεις.

"Αυτές οι λεπτομερείς φωτογραφίες αποκαλύπτουν τις διαστάσεις της καταστροφής στις δύο πόλεις, μία εκ των οποίων σχεδόν εξαφανίστηκε από τον χάρτη μέσα σε διάστημα τεσσάρων ημερών", ανακοίνωσε ο ερευνητής της Αμνηστίας σε θέματα της Νιγηρίας, ο Ντάνιελ Έιρ.

Περισσότερες από 3.700 δομές καταστράφηκαν μερικώς ή πλήρως--620 στην Μπάγκα και περισσότερες από 3.100 στην Ντορόν Μπάγκα, σύμφωνα με την Αμνηστία η οποία μάλιστα προσθέτει ότι ο αριθμός αυτός ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερος.