Στο Παρίσι αναμένεται απόψε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, σε μια προσπάθεια να ξεχαστεί η απουσία του από την ιστορική πορεία της Κυριακής εναντίον της τρομοκρατίας.

Η Γαλλία είναι "ο πιο παλαιός σύμμαχος" των ΗΠΑ, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δύο ημέρες μετά την αιματηρή επίθεση εναντίον της εφημερίδας Charlie Hebdo που στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους, από τους οποίους οι 7 ήταν δημοσιογράφοι. Ωστόσο την Κυριακή, οι ΗΠΑ δεν θεώρησαν χρήσιμο να εκπροσωπηθούν σε υψηλό επίπεδο στη χωρίς προηγούμενο διαδήλωση κατά την οποία 50 ηγέτες, ανάμεσά τους ο ισραηλινός και ο παλαιστίνιος, περιστοίχισαν τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Στο ιστορικό αυτό γεγονός, η Ουάσινγκτον δεν ήταν παρούσα παρά δια της πρεσβευτού της, της Τζέιν Χάρτλεϊ, η οποία είναι εξειδικευμένη στα οικονομικά, δεν έχει διπλωματική πείρα και ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά της στο Παρίσι.

Την παραμονή της άφιξης του Τζον Κέρι στο Παρίσι, ο γάλλος πρόεδρος έκρινε πάντως χρήσιμο να εκφράσει για πολλοστή φορά τη λύπη του για το γεγονός ότι "η διεθνής κοινότητα" --δηλαδή οι ΗΠΑ-- δεν επενέβησαν στρατιωτικά στη Συρία στο τέλος του καλοκαιριού του 2013, όπως το επιθυμούσε η Γαλλία.