Οι Ηνωμένες Πολιτείες "ανησυχούν βαθιά" για την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, δήλωσε ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικλ Πόσνερ την Πέμπτη μετά από συνομιλίες με κινέζους αξιωματούχους για το θέμα. "Έχουμε δει μια σοβαρή οπισθοδρόμηση όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα", είπε ο Πόσνερ, ο οποίος ασχολείται με θέματα που σχετίζονται με την δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και εργατικά ζητήματα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Έκανε τη δήλωση αυτή στο Πεκίνο μετά από συνομιλίες των δύο χωρών για θέματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

"Τα γεγονότα δείχνουν ότι τα πράγματα χειροτέρεψαν", είπε. Πρόσθεσε ότι ήγειρε το θέμα του φυλακισθέντος κινέζου καλλιτέχνη Άι Ουέιουεϊ, και ότι "ασφαλώς δε λάβαμε μια απάντηση που ικανοποιεί".

Συζητήθηκαν επίσης οι υποθέσεις αγνοούμενων δικηγόρων που ειδικεύονται στα ανθρώπινα δικαιώματα, περιλαμβανομένου του Τενγκ Μπιάο.

Οι διήμερες συνομιλίες για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αποτελούν πάγια ένα σημείο τριβής στις σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο, πραγματοποιήθηκαν σε μια συγκυρία κατά την οποία σημειώθηκαν πολλαπλές συλλήψεις αντιφρονούντων στην Κίνα, δικηγόρων, συγγραφέων, δημοσιογράφων, καλλιτεχνών και ανθρώπων που διατηρούν ιστολόγια, μέσα σε μερικές εβδομάδες.

Την "ανησυχία" της αμερικάνικης κυβέρνησης είχε σημειώσει και η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον την 8η Απριλίου.
TAGS