Ημέρα εθνικού πένθους κηρύχθηκε σήμερα στην Ουκρανία για τους 13 πολίτες που σκοτώθηκαν προχτές στα ανατολικά.

Οι πολίτες έχασαν τη ζωή τους όταν το λεωφορείο της γραμμής στο οποίο επέβαιναν επλήγη από μια ρουκέτα που είχε στόχο οδόφραγμα του ουκρανικού στρατού στην πόλη Βολνοβάχα στα ανατολικά.

Στις 12:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή σε όλη τη χώρα. Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στα δημόσια κτήρια, ενώ οι ραδιοφωνικοί και οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν ακυρώσει τα ψυχαγωγικά τους προγράμματα για σήμερα.

Καθώς εντείνονται οι συγκρούσεις στα ανατολικά, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ αναφέρθηκε σήμερα στο κοινοβούλιο σε «δύο σενάρια» για το μέλλον της χώρας.

«Το πρώτο είναι η επανέναρξη των εχθροπραξιών σε μεγάλη κλίμακα και μια επίθεση με την ενεργή συμμετοχή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, οι επιπτώσεις της οποίας ενδέχεται να οδηγήσουν σε έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας που θα επεκταθεί σε όλη την ήπειρο», είπε ο Τουρτσίνοφ.

Το δεύτερο σενάριο, σύμφωνα με τον Τουρτσίνοφ, «αφορά τις απόπειρες του Κρεμλίνου να εμποδίσει τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία» για να την εξοντώσει οικονομικά και στρατιωτικά.

Το Κίεβο και η Δύση κατηγορούν τη Ρωσία ότι εξοπλίζει τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες και ότι έχει αναπτύξει τακτικό στρατό στην Ουκρανία, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.