Δύο άνθρωποι έπεσαν νεκροί και ένας τραυματίστηκε στο Βέλγιο σε επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στην πόλη Βερβιέ, ανατολικά της χώρας, με στόχο ομάδα τζιχαντιστών που ετοίμαζε επίθεση, όπως ανακοίνωσαν οι εισαγγελικές αρχές.

Στο στόχαστρο των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας είχε μπει ένας παλιός φούρνος, στο κέντρο της πόλης αυτής. Το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι RTL-TVI ανέφερε ότι οι αρχές παρακολουθούσαν τρεις νέους οι οποίοι είχαν φύγει από το Βέλγιο για να πολεμήσουν στη Συρία αλλά επέστρεψαν στη χώρα την περασμένη εβδομάδα. Από τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις οι αστυνομικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ομάδα αυτή ήταν έτοιμη να διαπράξει τρομοκρατικές ενέργειες και αποφάσισαν να δράσουν άμεσα.

Παρόμοιες επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν και στις Βρυξέλλες. Η Φρανσουάζ Σεπμάν, η δήμαρχος του Μολενμπέκ-Σεν-Ζαν, είπε ότι έγιναν έρευνες στην κοινότητα της οποίας προΐσταται, στα προάστια της βελγικής πρωτεύουσας, όπου ζει μεγάλος αριθμός μεταναστών. Σύμφωνα με το κανάλι RTL-TVI, η αστυνομία αναζητά επίσης έναν ένοπλο που εκτόξευσε απειλές και φώναζε «Αλλάχου Άκμπαρ» στο μετρό των Βρυξελλών.

Στη Βερβιέ, ακούστηκαν πολλοί πυροβολισμοί και εκρήξεις στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού. Η συνοικία αποκλείστηκε από την αστυνομία που κάλεσε τους κατοίκους να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους.

«Είδα ένα περιπολικό να περνά από μπροστά μου και άκουσα ισχυρές εκρήξεις. Ένας άνδρας ντυμένος στα μπλε και με κουκούλα μας έσπρωξε, αρχίσαμε να τρέχουμε. Ακούσαμε μια μεγάλη έκρηξη, ακολούθησαν ριπές και άλλες εκρήξεις», αφηγήθηκε μια γυναίκα. Ένας κάτοικος της περιοχής είπε ότι άκουγε πυρά επί ένα δεκάλεπτο.

Σε συνέντευξή Τύπου, ο αντεισαγγελέας Έρικ Φαν Ντε Σιπτ στη συνέντευξη Τύπου ανέφερε πως τα άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση είχαν μόλις επιστρέψει από τη Συρία και ετοιμαζόταν να εξαπολύσουν τρομοκρατικές επιθέσεις σε μεγάλη κλίμακα.

«Οι ύποπτοι άνοιξαν αμέσως πυρ με αυτόματα όπλα και πυροβολούσαν για αρκετά λεπτά εναντίον των ανδρών των ειδικών δυνάμεων της ομοσπονδιακής αστυνομίας», πρόσθεσε.

Οι αστυνομικοί απάντησαν στα πυρά σκοτώνοντας τους δύο δράστες ενώ συνέλαβαν έναν τρίτο που βρισκόταν στον ίδιο χώρο.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, η αστυνομία είχε λάβει την εντολή να πραγματοποιήσει έρευνες σε περίπου 10 σπίτια προσώπων που είχαν επιστρέψει από τη Συρία.

Επιπλέον, τις τελευταίες ώρες ισλαμιστές έχουν εκτοξεύσει απειλές μέσω του διαδικτύου στο Βέλγιο όπου οι αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν εάν ο Αμεντί Κουλιμπαλί, ο ένας από τους τρεις δράστες των επιθέσεων στη Γαλλία, σχετιζόταν με έναν λαθρέμπορο όπλων που κατοικεί στο Βέλγιο.