Δεκατρία άτομα συνελήφθησαν στο Βέλγιο και άλλα δύο στη Γαλλία στο πλαίσιο της μεγάλης αντιτρομοκρατικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη.

Ο πυρήνας που διαλύθηκε φερόταν να ετοίμαζε επιθέσεις για να «σκοτώσει αστυνομικούς», ανακοίνωσε σήμερα η ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Το Βέλγιο θα ζητήσει την έκδοση δύο βέλγων πολιτών οι οποίοι συνελήφθησαν στη Γαλλία στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, ανακοίνωσε επίσης ο αντιεισαγγελέας Τιερί Βερτς.

«Η ομάδα ήταν έτοιμη να πραγματοποιήσει τρομοκρατικές επιθέσεις, κυρίως σκοτώνοντας αστυνομικούς μέσα στο δρόμο και σε αστυνομικά τμήματα», δήλωσε.

Δύο ύποπτοι σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση, στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών στο Βερβιέ, στο ανατολικό Βέλγιο.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 12 έρευνες και 13 πρόσωπα «στερήθηκαν την ελευθερία τους», δήλωσε ο Τιερί Βερτς, ανάμεσα στα οποία είναι και ο τρίτος ύποπτος που τραυματίσθηκε στο Βερβιέ. Οι άλλες συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες, κυρίως στο Μόλενμπικ, μια λαϊκή συνοικία της βελγικής πρωτεύουσας.

Στο Βερβιέ βρέθηκαν πολλά όπλα, ανάμεσα στα οποία «τέσσερα τύπου Καλάσνικοφ ΑΚ 47 καθώς και πιστόλια, πυρομαχικά, αστυνομικές στολές, κινητά τηλέφωνα, υλικό επικοινωνίας, πλαστογραφημένα έγγραφα και μεγάλα χρηματικά ποσά», έγινε γνωστό από την εισαγγελία.

Όπλα και πυρομαχικά κατασχέθηκαν επίσης στο Μόλενμπικ.