Οι σχέσεις Κοσόβου - Μαυροβουνίου είναι παραδοσιακά καλές και μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο στην περιοχή, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι κατά την  επίσκεψή του στην Ποντγκόριτσα.

«Το Κόσοβο και το Μαυροβούνιο έχουν εξαιρετική συνεργασία που πρέπει να επιβεβαιωθεί και να αποτελέσει μοντέλο για άλλες χώρες της περιοχής. Οι ηγέτες του Κοσόβου και του Μαυροβουνίου συνεχώς επενδύουν στις σχέσεις αυτές που σήμερα αποτιμώνται θετικά από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας», τόνισε ο κ. Θάτσι, ο οποίος ήταν φιλοξενούμενος σε τηλεοπτική εκπομπή του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού του Μαυροβουνίου RTCG.

«Εμείς δεν έχουμε μεταξύ μας κανένα ανοιχτό, προβληματικό ζήτημα, αλλά υπάρχουν κάποια που σταδιακά επιλύονται, ώστε να προχωρήσουμε γρηγορότερα στην ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ», δήλωσε ο κ. Θάτσι.

«Είμαι εδώ για να εργαστώ για την αναβάθμιση των σχέσεων πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Έχουμε τους ίδιους στόχους, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Το Κόσοβο στηρίζει πλήρως την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ, επειδή είναι στρατηγικό συμφέρον για ολόκληρη την περιοχή», είπε ο κ. Θάτσι σήμερα μετά από συνομιλίες στην Ποντγκόριτσα με τον υπουργό Εξωτερικών του Μαυροβουνίου, Ίγκορ Λούκσιτς.

Όσον φορά τη διαδικασία οριοθέτησης των συνόρων, ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου δήλωσε ότι η διαδικασία έχει διευθετηθεί σε ποσοστό 90% και ότι την άνοιξη θα ολοκληρωθεί.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου, δήλωσε ότι πέρσι υπεγράφησαν εννέα συμφωνίες μεταξύ Κοσόβου και Μαυροβουνίου και ανήγγειλε ότι σύντομα το Μαυροβούνιο θα εκπροσωπείται στην Πρίστινα από πρέσβη και όχι από επιτετραμμένο.

Ο Χασίμ Θάτσι είπε ότι το Κόσοβο σύντομα θα τροποποιήσει το Σύνταγμα και θα αναγνωρίσει καθεστώς μειονότητας για τους Μαυροβούνιους.