Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν να συναντηθούν στο περιθώριο του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 15 Φεβρουαρίου δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Νίκος Αναστασιάδης και η Αγγελική Μέρκελ είχαν σήμερα τηλεφωνική συνομιλία κατά την οποία ο κύπριος Πρόεδρος, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, ενημέρωσε την κυρία Μέρκελ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ.

Η κυρία Μέρκελ, είπε ο Κύπριος εκπρόσωπος, «επανέλαβε τη θέση Αρχών της Γερμανίας, όπως αυτή εκφράζεται και μέσα από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο του 2014, η οποία καλεί για σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου στη θαλάσσια περιοχή της και για σεβασμό των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ΑΟΖ της».

Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα να υπάρξει σύντομα τερματισμός των αιτιών που οδήγησαν στην αναστολή των συνομιλιών και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την επανέναρξη του διαλόγου, ο οποίος να δημιουργεί προοπτικές θετικής κατάληξης. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η καγκελάριος Μέρκελ αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για την οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη.