Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ εξήρε τη Ρουμανία για τη συμβολή της στις αποστολές της Συμμαχίας στο Αφγανιστάν και στο Κόσοβο και επειδή είναι ένας ισχυρός σύμμαχος.

Αναγνωρίζοντας την παρουσία της Ρουμανίας στο Αφγανιστάν ως πολύ σημαντική, όπως και σε άλλες αποστολές του ΝΑΤΟ, ο ΓΓ της Συμμαχίας αναφέρθηκε στις συναντήσεις του με τα ρουμανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν και δήλωσε ότι εντυπωσιάστηκε από τον επαγγελματισμό και την αποφασιστικότητά τους.

Είμαστε ευγνώμονες για τη συμβολή σας στην αποστολή στο Αφγανιστάν, αυτό που κάνατε στο Αφγανιστάν κι αυτό που κάνετε είναι αγώνας κατά της τρομοκρατίας. Ο λόγος της παρουσίας του ΝΑΤΟ και της παρουσίας της Ρουμανίας στο Αφγανιστάν ήταν να αποτραπεί να γίνει η χώρα ένας παράδεισος για την τρομοκρατία. Αυτός ήταν ο στόχος μας, και το αποτρέψαμε, δήλωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις, στις Βρυξέλλες.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ εξήρε επίσης τη συνεισφορά της Ρουμανίας στην ειρηνευτική αποστολή στο Κόσοβο (KFOR) για τη στήριξη της σταθερότητας και της ασφάλειας, για τη συμβολή της στην ανάπτυξη του αμυντικού συστήματος της ISAF και για το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας.

Ακόμη, ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι η Συμμαχία- συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας- είναι αποφασισμένη να διατηρήσει τη σταθερότητα στην εγγύς περιοχή. Έχουμε συζητήσει πώς μπορούμε να το κάνουμε, υποστηρίζοντας τόσο τη Μολδαβία όσο και την Ουκρανία, να συμβάλουμε στη σταθερότητα στην περιοχή, δήλωσε.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είπε ότι με τον Ρουμάνο πρόεδρο συζήτησαν την εφαρμογή του σχεδίου δράσης ετοιμότητας του ΝΑΤΟ, το οποίο ενισχύει την παρουσία στην ανατολική πτέρυγά του.