Μικρή απήχηση φαίνεται να έχει στη Γερμανία το αντιισλαμικό κίνημα Pegida που από τον Οκτώβριο οργανώνει διαδηλώσεις με αυξανόμενη επιτυχία από τον Οκτώβριο και έπειτα. 

«Μόνο 17% των ερωτηθέντων κρίνουν θετικά το κίνημα Pegida, 74% το αποδοκιμάζουν», έδειξε η δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF και στην οποία υπογραμμίζεται ότι την αποδοκιμασία συμμερίζεται μια «ευρεία πλειοψηφία» σε όλες τις πολιτικές παρατάξεις.

Μόνον αυτοί που συμπαθούν το κόμμα κατά του ευρώ Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο έκανε πρόσφατα την είσοδό του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και σε τρία περιφερειακά γερμανικά κοινοβούλια, έχουν αντίθετη γνώμη: 70% απ' αυτούς εκφράζουν την υποστήριξή τους προς το Pegida.

Κατά την έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά από τις 13 ως τις 15 Ιανουαρίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.287 προσώπων, τέθηκε επίσης στους Γερμανούς η ερώτηση αν συμφωνούν με την καγκελάριο Μέρκελ όταν λέει ότι «το Ισλάμ ανήκει στη Γερμανία».

Η χώρα είναι πολύ διχασμένη στην ερώτηση αυτή: 48% συμμερίζονται την άποψη της καγκελαρίου, ωστόσο 48% έχουν άλλη γνώμη.