Οι καταστροφικές καταιγίδες και οι ανεμοστρόβιλοι, που σάρωσαν τις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες, προκάλεσαν τον θάνατο 230 ανθρώπων, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, ενώ τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο κατά την αναζήτηση επιζώντων. Οι αρχές του Τενεσί ανακοίνωσαν ότι 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους ανεμοστρόβιλους και τις πλημμύρες που έπληξαν την Πολιτεία, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων από τις πρωτοφανείς καταιγίδες στους 230.

Μεγάλες καταστροφές έχουν σημειωθεί στην Αλαμπάμα, το Μισισίπι, την Τζόρτζια, τη Βιρτζίνια και το Κεντάκι. Στις πόλεις Τουσκαλόσα και Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα ισοπεδώθηκαν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα ενώ δεκάδες δρόμοι έχουν γίνει αδιάβατοι από τα δέντρα που έπεσαν ή από συντρίμμια κτιρίων.

"Κυριολεκτικά εξαφανίστηκαν ολόκληρα τετράγωνα", είπε ο δήμαρχος της Τουσκαλόσα, Γουόλτερ Μάντοξ.

Η φυσική καταστροφή σάρωσε στο πέρασμα της,
καθώς σπίτια ισοπεδώθηκαν, αυτοκίνητα αναποδογύρισαν και δέντρα ξεριζώθηκαν, ενώο κυβερνήτης της Αλαμπάμα, Ρόμπερτ Μπέντλεϊ, κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Περίπου 2000 άνδρες της εθνοφρουράς κινητοποιήθηκαν για να βοηθήσουν τους κατοίκους και συμμετείχαν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε την Πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και διέταξε να της παρασχεθεί ομοσπονδιακή βοήθεια. "Η καρδιά μας είναι με όσους επλήγησαν από την καταστροφή και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να βοηθάμε το λαό της Αλαμπάμα", αναφέρει ο Ομπάμα σε μήνυμά του που αναρτήθηκε στον ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης Twitter σήμερα.

Λόγω των καταιγίδων έκλεισαν τρεις πυρηνικοί αντιδραστήρες σε πυρηνικό εργοστάσιο της Αλαμπάμα, ενώ εκτός λειτουργίας τέθηκαν και 25 γραμμές υψηλής τάσης με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. "Δεν έχουμε ξαναζήσει τόσο έντονες καιρικές συνθήκες στην ιστορία μας", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Tennessee Valley Authority, η αμερικανική εταιρεία που παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα σε 9 εκατομμύρια κατοίκους σε επτά Πολιτείες.

Οι ανεμοστρόβιλοι είναι συνηθισμένο φαινόμενο στις νότιες και μεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ αλλά σπανίως αποδεικνύονται τόσο καταστροφικοί.