Στρατιωτικούς σε Σαουδική Αραβία, Τουρκία και Κατάρ θα αναπτύξουν οι ΗΠΑ ώστε να βοηθήσουν  τους μαχητές της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης.

«Η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και το Κατάρ συμφώνησαν να φιλοξενήσουν (στα εδάφη τους) τους χώρους εκπαίδευσης» εξήγησε η πλοίαρχος Ελίζα Σμιθ, μία εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου. Οι ΗΠΑ θα στείλουν «περίπου 400 εκπαιδευτές» και βοηθητικό προσωπικό, όμως ο αριθμός αυτός θα αναπροσαρμοσθεί βάση των αναγκών, συνέχισε.

«Ελπίζουμε ότι θα ξεκινήσουμε την εκπαίδευση στις αρχές της άνοιξης» πρόσθεσε η Σμιθ.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας περίπου 5.000 Σύροι μαχητές θα εκπαιδεύονται κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από τα τέλη Μαρτίου του 2015.

Για το Πεντάγωνο, στόχος του προγράμματος εκπαίδευσης είναι να «δοθούν στη συριακή μετριοπαθή αντιπολίτευση τα μέσα για να υπερασπιστεί το συριακό λαό. Επιπλέον (μεταξύ των στόχων είναι) η σταθεροποίηση της κατάστασης στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης, η διευκόλυνση μιας συμφωνίας που θα επιτευχθεί έπειτα από διαπραγμάτευση με στόχο τη διευθέτηση της διένεξης στη Συρία. Και το να επιτραπεί (στους μαχητές που εκπαιδεύτηκαν) να μπορούν να εξαπολύουν επιθέσεις» εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.