Ο γάμος, τον ερχόμενο χρόνο, του πρίγκιπα Ουΐλιαμ και της φίλης του Κέιτ Μίντλετον ενδέχεται να αποφέρει 620 εκατ. λίρες (730 εκατ. ευρώ) στη βρετανική οικονομία από την αύξηση της κατανάλωσης που θα προκληθεί χάρη στο κοσμικό τούτο γεγονός, τονίζεται σε σημερινή εκτίμηση.

Μόνο οι αγορές, κατά κύριο λόγο τροφίμων και ποτών, προκειμένου να εορταστεί με κάθε λαμπρότητα, όπως ταιριάζει, ο βασιλικός γάμος--ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω ενδέχεται να πραγματοποιηθεί ημέρα αργίας--εκτιμάται πως μπορεί να αποφέρει 380 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το γραφείο οικονομικών ερευνών Verdict.

Οι πωλήσεις κυπέλλων με τα πρόσωπα των νεόνυμφων και άλλων σουβενίρ θα φθάσουν τα 30 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη που θα ρεύσουν στα ταμεία των τομέων των μεταφορών και του τουρισμού λόγω του γεγονότος εκτιμώνται από την πλευρά τους σε περίπου 250 εκατ. ευρώ.

«Κάτι τέτοιο ενδέχεται να μοιάζει υπερβολικό, αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη πως αυτό το μέγιστο γεγονός δεν θα έχει παγκόσμια επιρροή, και όχι μόνον βρετανική εμβέλεια», υπογραμμίζει στο ανακοινωθέν της η Verdict.

Η χθεσινή ανακοίνωση του αρραβώνα του πρίγκιπα Ουΐλιαμ χαιρετίστηκε από τους οικονομικούς κύκλους ως χαρμόσυνο άγγελμα σε μία στιγμή που η χώρα ετοιμάζεται να εφαρμόσει την πιο αυστηρή πολιτική λιτότητας, που έχει καταρρακώσει το ηθικό των Βρετανών.

«Ήταν μία ευχάριστη έκπληξη. Οι παμπ, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια θα επωφεληθούν περισσότερο από την αύξηση της κατανάλωσης του κοινού», υπογραμμίζει ο Μανόι Λάντουα, αναλυτής της ΕΤΧ Capital.