Στρατιώτες άρχισαν από σήμερα να αντικαθιστούν τους αστυνομικούς στη φύλαξη «ευαίσθητων» σημείων στο Βέλγιο, μία ημέρα έπειτα από την εξάρθρωση ενός τζιχαντιστικού πυρήνα που σχεδίαζε επιθέσεις στη χώρα.
 
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ σημειώνεται ότι οι στρατιώτες αυτοί, περίπου 300 συνολικά, θα αναπτυχθούν σε περιοχές των Βρυξελλών και της Αμβέρσας, ενδεχομένως όμως και στη Βερβιέ ή σε άλλες πόλεις.
 
"Οι στρατιώτες που θα κινητοποιηθούν θα είναι ένοπλοι και κύριο αντικείμενό τους θα είναι η παρακολούθηση συγκεκριμένων σημείων. Θα ενισχύσουν τις αστυνομικές δυνάμεις", τονίζεται στην ανακοίνωση. Είναι η πρώτη φορά που το Βέλγιο καλεί τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να αναλάβουν τη διατήρηση της τάξης, μετά το κύμα των επιθέσεων που είχαν διαπράξει τη δεκαετία του 1980 οι "Μαχητικοί Κομμουνιστικοί Πυρήνες".
 
Το μέτρο αυτό ανακοινώθηκε την Παρασκευή --μεταξύ πολλών άλλων που έχουν ως στόχο να αποτρέψουν τη ριζοσπαστικοποίηση και να εμποδίσουν τους επίδοξους τζιχαντιστές να φύγουν για τη Συρία και το Ιράκ. Θα ισχύει για ένα μήνα και υπάρχει η δυνατότητα να ανανεωθεί, εφόσον το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατικές επιθέσεις παραμένει στο 3, στην τετράβαθμη κλίμακα που χρησιμοποιείται στο Βέλγιο.